8 biežākie vīriešu neauglības iemesli

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: depositphotos.com

Jautājumu un atbilžu portāls Tikaisievietem.lv, sadarbībā ar Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociāciju uzsāk rakstu sēriju “Sievietes veselības problēmas jeb kāpēc tas notiek ar mani?”. Rakstu sēriju turpinām ar tēmu, kas rada satraukumu daudziem – neauglība. Šoreiz par vīriešu neauglības iemesli

<< Neauglība nav spriedums, bet problēma, kura jārisina

Spermas nesašķidrināšanās problēma.

Sievietes organismā sperma sašķidrinās, nevajadzīgā daļa iztek ārā, bet veselīgie un kustīgie spermatozoīdi dodas tālāk olšūnas virzienā. Ja sperma nesašķidrinās, spermatozoīdi līdz olšūnai nenokļūst.

Pārāk maza spermatozoīdu koncentrācija spermā.

Normāla spermatozoīdu koncentrācija spermā ir 5%, pārējais ir olbaltumi un citas vielas. Spermatozoīdu koncentrācijai jābūt pietiekami lielai, jo ceļā uz olšūnu daļa spermatozoīdu iet bojā, izdalot barības vielas, lai kustīgākie un spēcīgākie tiktu pabaroti.

Spermatozoīdu kustīgums.

Ja vīrieša spermatozoīdi ir mazkustīgi vai morfoloģiski izmainīti, piemēram, tādi, kuriem ir divas astes, tie nevar sasniegt olšūnu.

Nenobrieduši spermatozoīdi.

Lai spermatozoīds varētu apaugļot olšūnu, tam ir jābūt nobriedušam. Lai to veicinātu, ir svarīgi nemīlēties katru dienu, bet darīt to katru otro vai trešo dienu. Tikai nobriedušu spermatozoīdu galviņās ir receptori, kuri sajūt olšūnas „magnētismu” un liek skriet tās virzienā.

Spermatozoīdi, nonākot sievietes organismā, salīp kopā.

Dažkārt šīs problēmas cēlonis ir imunoloģiski traucējumi, bet iemesls var būt arī tas, ka vīrietim ir bijusi trauma sēklinieku apvidū.

Izmainīts DNS vīrieša spermā.

Tas var būt ne vien neauglības iemesls, bet arī viens no biežākajiem iemesliem, kāpēc grūtniecība apstājas attīstībā un notiek spontānais aborts.

Spermā nav spermatozoīdu.

Šī problēma var parādīties pēc dažādu nopietnu saslimšanu pārslimošanas. Tas, ka spermatozoīdu nav ejakulātā, nenozīmē, ka to nav sēkliniekos. Lai iegūtu spermatozoīdus, tiek punktēti sēklinieki, aspirējot (atsūcot) nobriedušākos spermatozoīdus, vai tiek veikta ķirurģiska vai mikroķirurģiska spermatozoīdu aspirācija.

Ejakulācija notiek nevis uz āru, bet virzienā uz urīnpūsli.

Šādā gadījumā vīrieša sperma neiznāk ārā, bet nonāk urīnā. Embriologs šo problēmu spēj salīdzinoši vienkārši atrisināt, ar īpašu metodi atdalot spermatozoīdus no urīna.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu