Sākotnējie rezultāti: Dienvidāfrikas parlamenta vēlēšanās priekšgalā izvirzījusies valdošā partija (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Prof. Mortel, CC BY-NC-SA 2.0

Dienvidāfrikā trešdien notikušajās parlamenta vēlēšanās priekšgalā izvirzījusies valdošā partija - Āfrikas Nacionālais kongress (ANC), liecina rezultāti pēc vairāk nekā 50% balsu saskaitīšanas.

Taču ANC ieguvis mazāk balsu nekā iepriekšējās vēlēšanās pirms pieciem gadiem.

Valdošās partijas popularitāti nopietni iedragājuši korupcijas skandāli, pieticīgais tautsaimniecības izaugsmes temps un rekordlielais bezdarbs.

Salīdzinot ar 2014.gadā notikušajām vēlēšanām, vēlētāju aktivitāte samazinājusies no 74% līdz 65%.

Vēlēšanu komisijas izziņotie sākotnējie rezultāti liecina, ka ANC, ko vada pašreizējais valsts prezidents Sirils Ramafosa, izcīnījis 57% balsu. Pirms pieciem gadiem savu balsi par ANC atdeva 62% vēlētāju.

Opozīcijā esošajai Demokrātiskajai Aliansei (DA) izdevies izcīnīt 22% balsu, bet kreiso ekstrēmistu partijai "Ekonomiskās brīvības cīnītāji" (EFF) - gandrīz 10% balsu.

DA šajās vēlēšanās centās atbrīvoties no balto un vidusšķiras partijas tēla, un šajā kampaņā to vadīja Mmusi Maimane, kas ir pirmais melnādainais DA līdera amatā.

Kopumā parlamenta vēlēšanās startēja 48 partijas, lai gan vērā ņemama ietekme Dienvidāfrikas politikā bez ANC ir tikai DA un EFF.

Oficiālos rezultātus paredzēts pasludināt sestdien.

Saskaņā ar Dienvidāfrikas likumiem partija, kas iegūs visvairāk balsu, izraudzīsies arī nākamo prezidentu, kam amatā jāstājas 25.maijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu