Latvijas hokejisti PČ ievadā spēkosies ar neprognozējamo Austriju (6)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas izlases hokejisti
Latvijas izlases hokejisti Foto: AFP/SCANPIX

Latvijas hokeja izlase sestdien Slovākijā uzsāks dalību 2019. gada pasaules čempionātā. Bratislavā B apakšgrupas pirmajā mačā latvieši spēkosies ar neprognozējamo Austrijas valstsvienību. Spēles sākums plkst. 17.15 pēc Latvijas laika, un tiešraidē to translēs LTV 7 kanālā.

Cik bīstams pretinieks ir Austrija?

Gatavojoties pasaules čempionātam, Austrijas hokejisti aizvadīja astoņas pārbaudes spēles, tikai vienā mačā izcīnot uzvaru (ar 3:2 pret Vāciju). Pārējos mačos austrieši cieta zaudējumus, divreiz piekāpjoties Čehijai un Slovākijai, kā ari pa reizei Vācijai, Dānijai un Kanādai.

Pārbaudes spēļu rezultāti bieži vien neatspoguļo komandas patieso spēku. Spilgts piemērs šajā ziņā pērn bija Latvijas izlase, kas uz pasaules čempionātu devās ar deviņu zaudējumu sēriju, taču turnīrā astoņās spēlēs izcīnīja četras uzvaras, turklāt Kanādai un ASV piekāpās tikai papildlaikā.

Pēdējā pārbaudes mačā Austrijas izlase rezultatīvā spēlē piekāpās spēcīgajai Kanādai ar rezultātu 5:7, turklāt treniņu nolūkos aizvadītajā papildlaikā austrieši guva vārtus, tādējādi duelis noslēdzās ar 6:7. Iemest sešus vārtus hokeja dzimtenei Kanādai ir vērā ņemams sniegums, kaut tā bija tikai pārbaudes spēles.

Latvijas izlases video treneris Pēteris Groms pirms došanās uz pasaules čempionātu intervijā TVNET norādīja, ka viņam uzrunātais cilvēks nebija atsūtījis Kanādas un Austrijas spēles ierakstu. 

"Tas cilvēks vienkārši neatsūtīja. Kanādas izlases video treneris bija klāt, kad viņi Rīgā spēlēja pirms pasaules čempionāta un Phjončhanas olimpiskajām spēlēm. Sarakstījāmies, teica, ka atsūtīs, bet pagaidām neesmu saņēmis. Pašiem austriešiem es video neprasīšu, bet man vēl ir citi kanāli."

Austrijas izlasei šajā pasaules čempionātā palīdzēs viens no trim austriešu hokejistiem, kuri spēlē Nacionālajā hokeja līgā (NHL). Turnīrā piedalīsies Tomass Rafls, kurš ikdienā pārstāv Filadelfijas "Flyers". Uzbrucējs šosezon izcēlās ar sešiem gūtiem vārtiem un 12 rezultatīvām piespēlēm.

Savukārt austriešiem šogad pasaules čempionātā jāiztiek bez savām zvaigznēm Tomasa Vaneka un Mihaela Grabnera, kuri šosezon pārstāvēja attiecīgi NHL klubus Detroitas "Red Wings" un Arizonas "Coyotes".

Latvijas izlase "uz papīra" spēcīgāka par Austriju

Iepriekšējo reizi abas izlases savā starpā spēkojās pērn pārbaudes turnīrā Dānijā, kur Latvijas hokejisti pārliecinoši ar rezultātu 6:1 pārspēja Austrijas valstsvienību. Protams, toreiz komandām bija pavisam savādāki sastāvi. Tomēr tajā mačā rezultatīvi bija brāļi Bukarti, kuri spēlēs arī pasaules čempionātā - Roberts guva divus vārtus, bet Rihards izcēlās ar vienu precīzu metienu.

Latvijas izlase pārspēja Austrijas hokejistus arī 2016. gadā olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā. Toreiz rezultāts bija vēl pārliecinošāks - 8:1. Latvijas labā divus vārtus guva Kaspars Daugaviņš, bet pa reizei ar precīzu metienu izcēlās Miks Indrašis, Andris Džeriņš, Roberts Bukarts, Mārtiņš Dzierkals, Ronalds Ķēniņš un Rodrigo Ābols. No šiem spēlētājiem traumu dēļ pasaules čempionātā nespēlēs Daugaviņš un Džeriņš, bet pārējie ir ierindā.

Traumas dēļ pēdējā brīdī no sastāva izkrita Daugaviņš, kurš uz pasaules čempionātu nav devies. Savainojumu dziedē arī Teodors Bļugers, par kura dalību turnīrā bija šaubas, taču viņš ir kopā ar komandu Bratislavā, turklāt piektdien pašā vakarā uzbrucējs tika oficiāli iekļauts Latvijas izlases pieteikumā dalībai pasaules čempionātā.

Ņemot vērā traumu faktoru uzbrucēju līnijā, Latvijas izlasei pēdējā brīdi pievienojās Māris Bičevskis, kurš iepriekš jau bija atskaitīts no valstsvienības kandidātu loka. Kopumā uz čempionātu komanda devusies ar 27 spēlētājiem, bet turnīram var pieteikt 25 hokejistus. Patlaban turnīram pieteikti 22 spēlētāji Latvijas izlases sastāvā.

Pirmajā spēlē Latvijas izlases vārtus sargās Kristers Gudļevskis. Valstsvienības pirmais numurs vārtos iepriekšējos gados bija Elvis Merzļikins, taču viņš pēdējo spēli Šveices čempionātā aizvadīja teju pirms diviem mēnešiem (16. martā), bet pēc tam trenējās NHL kluba Kolumbusas "Blue Jackets" rindās. Tikmēr Gudļevskis sagatavošanās posmā aizvadīja četrus pārbaudes mačus Latvijas izlases sastāvā.

Latvijas hokeja izlases kandidāti, kuri devušies uz pasaules čempionātu

Vārtsargi: Elvis Merzļikins ("Lugano", Šveice/"Blue Jackets", NHL), Kristers Gudļevskis (Rīgas "Dinamo"), Gustavs Dāvis Grigals ("Alaska-Fairbanks", NCAA)

Aizsargi: Uvis Balinskis, Kristaps Sotnieks, Kristaps Zīle (visi - Rīgas "Dinamo"), Oskars Cibuļskis ("Hradec Kralove", Čehija), Ralfs Freibergs ("Zlin", Čehija), Artūrs Kulda ("Severstal", KHL), Jānis Jaks ("American International", NCAA), Edgars Siksna ("Karaganda", VHL), Guntis Galviņš ("HC Triņec", Čehija);

Uzbrucēji: Gints Meija, Oskars Batņa, Mārtiņš Dzierkals, Emīls Ģēģeris, Lauris Dārziņš (visi - Rīgas "Dinamo"), Rodrigo Ābols ("Orebro", Zviedrija), Miks Indrašis ("Dynamo", KHL), Rihards Marenis, ("Mogo"/Rīgas "Dinamo"), Rihards Bukarts ("Wild Wings", Vācija), Roberts Bukarts ("Sparta", Čehija), Ronalds Ķēniņš ("Lausanne", Šveice), Toms Andersons ("Langenthal", Šveice-2), Teodors Bļugers ("Penguins", NHL), Rūdolfs Balcers ("Senators", NHL) un Māris Bičevskis ("Mountfield", Čehija). 

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu