Milzu citplanētiešu kuģis jeb kā izskatās Apple galvenā mītne

FOTO: AFP / Scanpix

Vadoties pēc žurnāla Forbes datiem, tehnoloģiju uzņēmums Apple ir bijis 5. pelnošākais uzņēmums pasaulē 2018. gadā. Kompānijas milzu ieņēmumi ik gadu sasniedz rekordlielus skaitļus, tāpēc ne velti šī uzņēmuma galvenā mītne ir viena no iespaidīgākajām celtnēm pasaulē. 

Kalifornijas štatā, netālu no Sanfrancisko atrodas galvenā uzņēmuma "Apple" mītne - gredzenveida celtne un parks, kas kopā aizņem 71 000 kvadrātmetrus. Kopumā šīs ēkas, izpētes centru un parka būvniecības izmaksas ir mērāmas piecu miljardu dolāru vērtībā. Milzu centrā strādā aptuveni 12 000 uzņēmuma darbinieki.  

FOTO: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Pirmais, ko apmeklētāji redz, ieejot Apple parkā ir to grandiozais mežs, kuru veido aptuveni 9000 koki. Līdzās parkam atrodas skriešanas celiņi, kas stiepjas 3,2 kilometru garumā, parki un pļavas. Tālāk skatam paveras iespaidīgā celtne, kas jau būvniecības procesā ieguva nosaukumu "Apple kosmosa kuģa pilsētiņa". 

Apple galvenā mītne būvniecības laikā, 2016. gadā

FOTO: Reuters/ScanPix

Gredzenveida ēkas jumti ir noklāti ar solārajiem paneļiem, bet tās ārējo fasādi veido ieliektas stikla sienas. Ēkas autors ir neviens cits kā Apple tēvs Stīvs Džobss, kas šīs ēkas dizainu izdomāja īsi pirms savas nāves 2011. gadā. "Stīvu uzmundrināja un iedvesmoja Kalifornijas pasakainā daba - viņam patika tās spožās gaismas un plašās pilsētas," kādā intervijā, 2017. gadā, skaidroja Džobsa sieva Lorēna Povela-Džobsa. "Tā ir viņa mīļākā vide, kur atrasties. Apple parks lieliski atspoguļo viņa garu. Šeit viņš būtu teju uzplaucis un es ticu, ka tas pats notiks ar Apple darbiniekiem." 

FOTO: Ekrānuzņēmums no Youtube video

"Kosmosa kuģis" ir 360 grādos liekta stikla ēka, tās centrālajā daļā atrodas parks, bet blakus milzu gredzenam ir izvietota Stīva Džobsa auditorija ar 1000 sēdvietām, sporta zāle un 9300 kvadrātmetru plašs izpētes centrs. 80% no gredzena centra brīvā laukuma aizņem koki. Visas ēkas darbina saules enerģija un dabasgāze, bet interjerā ir izmantoti tikai energoefektīvas tehnoloģijas - LED spuldzes, dabiskā ventilācija, kā arī atkritumu šķirošanas punkti. Uz ēkas centru ir iespējams nokļūt tikai ar helikopteru vai pazemes tuneļu autoceļiem. Ēkas projektēšanu veida slavenais britu arhitektu birojs "Foster+Partners".

Apple izpētes centrs

FOTO: AFP/SCANPIX

Uz augšu