Eksperti Ziemeļkorejas jaunajās raķetēs saskata Krievijas "pirkstu nospiedumus" (4)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Ziemeļkoreja pēdējās nedēļas laikā veikusi trīs jaunu raķešu izmēģinājumus. Ārvalstu eksperti tajās saskatījuši ļoti lielu līdzību ar Krievijas tuva darbības rādiusa kodolgalviņas nestspējīgajām raķetēm "Iskander", kas tikušas pielietotas Sīrijā un ko Krievija jau vairākus gadus cenšas pārdot citām valstīm, vēsta aģentūra AP.

Tā kā Ziemeļkoreja izmēģinājusi tuva darbības rādiusa raķetes, diktators Kims Čenuns tehniski nav pārkāpis paša doto solījumu neizmēģināt tāla darbības rādiusa raķetes, kuras potenciāli varētu sasniegt ASV kontinentālo daļu.

2017.gada beigās Ziemeļkoreja veica vairākus ballistisko raķešu izmēģinājumus, bet pēc tam tos pārtrauca. Taču tagad izmēģinājumi atsākušies. Kims bija klāt trijos nesenākajos izmēģinājumos - sestdien no Ziemeļkorejas austrumu piekrastes tika palaista viena raķete, bet ceturtdien tai sekoja vēl divu raķešu izmēģinājumi no rietumu piekrastes. Visas trīs raķetes iekrita Klusajā okeānā.

"Tur čum un mudž no Krievijas tehnoloģiskajiem pirkstu nospiedumiem," norāda Vācijā dzīvojošais Ziemeļkorejas raķešu programmas eksperts Markuss Šillers.

Foto: Krievijas raķetes «Iskander»

Jaunākie izmēģinājumi liecina, ka Kims metodiski paplašina Ziemeļkorejas bruņoto spēku kaujas gatavību.

Ziemeļkorejai varētu īpaši interesēt "Iskander" vai līdzīgas raķetes. Tās var lidot apmēram 40 kilometru augstumā un lidojuma laikā veikt izmaiņas trajektorijā. Šīs īpašības raķetēm dod priekšrocību pār ASV un Dienvidkorejas izmantotajām pretraķešu aizsardzības sistēmām "Patriot" un THAAD. 

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas amatpersonas norādījušas, ka "Iskander" raķetes neesot drauds ASV. Tomēr kaujas scenārijā tās varētu izmantot, piemēram, uzbrukumam ASV militārajām bāzēm Dienvidkorejā, kur atrodas apmēram 28 000 ASV karavīru un vēl vairāki desmiti tūkstošu karavīru ģimenes locekļu un ASV Tieslietu departamenta darbinieku.

Ziemeļkoreja "Iskander" līdzīgas raķetes replikas pirmoreiz izrādīja militārā parādē 2018.gadā. Pagājušonedēļ sākās šī tipa raķetes izmēģinājumi.

Pētniecības institūta IISS Kodolieroču ierobežošanas un politikas programmas direktors Maikls Ellemans norāda, ka tālāka Ziemeļkorejas izmēģinājumu analīze varētu atklāt, vai tajos izmantotās raķetes ražotas Krievijā. Ja Ziemeļkorejas izmēģināto raķešu trajektorija un precizitāte uzrādīs nesakritības ar "Iskander" raķetēm, no tā varētu secināt, ka raķetes pārveidotas Ziemeļkorejā, bet ne bez palīdzības no ārpuses.

"Svarīgākais ir tas, ka jaunu sistēmu nevar izveidot bez konkrētiem tehnoloģiju attīstīšanas soļiem. Neesmu redzējis pierādījumus, ka tādi būtu veikti [Ziemeļkorejā]," norāda Ellemans.

Pētnieki uzskata, ka vismaz viena no Ziemeļkorejas izmēģinātajām raķetēm virzījās par "Iskander" raksturīgu trajektoriju.

"Iskander" raķetes Krievijas arsenālā ir kopš 2006.gada. Krievijas bruņoto spēku izmantotās "Iskander-M" raķetes ir vairāk nekā septiņus metrus garas, sver ap četrām tonnām un var veikt 400 līdz 500 kilometru lielu attālumu.

Krievija "Iskander" raķetes kaujā pirmoreiz pielietoja 2008.gadā pret Gruziju.

Krievija uz "Iskander" raķetēm jau no paša sākuma raudzījusies kā uz potenciālu eksportpreci. Apejot starptautiskos ierobežojumus, Krievija ražo raķetes versiju ar mazāku darbības rādiusu un nestspēju. Šādas raķetes tiek tirgotas citām valstīm. 

Līdz šim "Iskander-E" raķetes nopirkušas Alžīrija un Armēnija. Taču izskanējusi informācija, ka ticis apsvērts eksports arī uz Irānu, Lībiju, Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Malaiziju un Saūda Arābiju.

Krievija izmantojusi "Iskander" raķetes Sīrijas karā, norāda Stokholmas Starptautiskā miera pētniecības institūta pētnieks Sīmons Vezemans. Sīrija izrādījusi interesi par "Iskander" iegādi, taču Krievija esot atteikusies tās pārdot.

Vezemans uzsvēra, ka jebkāda veida "Iskander" raķešu tirgošana Ziemeļkorejai ir nelikumīga.

Ja Ziemeļkoreja ražo pati savu "Iskander" klonu, tad tas nav pirmais šāda veida gadījums. "Iskander" līdzīgas raķetes ražo Dienvidkoreja un Ķīna.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu