Igaunija izdod ASV trīs savus narkotiku kontrabandā apsūdzētos pilsoņus (1)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Igaunijas varasiestādes izdevušas ASV trīs savus pilsoņus, kuri apsūdzēti ar narkotikām saistītos noziegumos.

Ziņu aģentūras BNS rīcībā esošā informācija liecina, ka ceturtdien ASV varasiestādēm izdoti noziedzīgajās aprindās pazīstamie Igaunijas pilsoņi: 44 gadus vecais Jevgeņijs Bikovs, 36 gadus vecais Vitālijs Voroņuks un aizdomās par grupējuma vadīšanu apsūdzētais 38 gadus vecais Amids Magerramovs.

Saistībā ar šo pašu lietu ASV februārī tika izdots 38 gadus vecais bezvalstnieks Viktors Ļitvinčuks. Vēl viens bezvalstnieks - 32 gadus vecais Nikolajs Niftalijevs - apstrīdējis lēmumu par izdošanu, bet administratīvā tiesa viņa prasību noraidījusi, taču šo lēmumu vēl var pārsūdzēt apgabaltiesā.

Igaunijas valdība 21.martā nolēma izdot Amerikas Savienotajām Valstīm trīs savas valsts pilsoņus, kas apsūdzēti ar narkotikām saistītos noziegumos un naudas atmazgāšanā.

Pērn rudenī Harju apriņķa tiesa atzina, ka visu piecu personu izdošana ir juridiski pieļaujama.

Lēmumu par ārvalstnieku izdošanu Igaunijā pieņem tieslietu ministrs, bet par Igaunijas pilsoņu izdošanu lemj valdība.

ASV izdošanas lūgumā teikts, ka vīriešiem izvirzītas apsūdzības deviņos punktos par noziegumiem, kas pastrādāti 2017.-2018.gadā.

Izdošanas lūgumu ASV pamatoja ar 2006.gada 8.februārī parakstīto abu valstu līgumu par savstarpēju personu izdošanu.

Līgums noteic, ka valstis apņemas viena otrai izdot personas, kas valstī, kura lūdz izdošanu, ir apsūdzētas vai notiesātas par noziegumiem, par kuriem abu valstu likumi paredz brīvības atņemšanu uz vismaz vienu gadu.

Visus piecus apsūdzētos Igaunijas policija aizturēja pagājušā gada septembrī, pateicoties aptuveni gadu ilgušai ASV Narkotiku apkarošanas pārvaldes (DEA) operācijai un balstoties uz ASV puses izteikto tiesiskās palīdzības lūgumu. ASV varas iestādes viņus tur aizdomās par dalību starptautiskā fentanila apgrozībā un naudas atmazgāšanu.

Bikovam 2003.gadā tiesa piespieda astoņu gadu cietumsodu par mēģinājumu organizēt triju ar noziedzīgo pasauli saistītu uzņēmēju slepkavību.

Martā Igaunijas Valsts prokuratūra nodeva tiesai krimināllietu par tā dēvēto azerbaidžāņu noziedzīgo grupējumu, kura vadīšanā apsūdzēts Magerramovs. Lai gan lieta pret grupējuma dalībniekiem nodota tiesai, BNS rīcībā esošā informācija liecina, ka Magerramovam pagaidām apsūdzības nav izvirzītas un viņam lietā noteikts aizdomās turētā statuss.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu