Aptauja: Vien 12% iedzīvotāju ļoti labi izprot plānotās dzērienu iepakojumu depozīta sistēmas darbību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Tikai 12% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju ļoti labi izprot to, kā darbosies Latvijā iecerētā dzērienu iepakojumu depozīta sistēma, liecina Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta (InCSR) sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS veiktā aptauja par iedzīvotāju informētību par dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu.

Aptaujas respondenti pauduši pārliecību, ka iecerētajā depozīta sistēmā pieņems daudz plašāku iepakojumu klāstu, nekā paredzēts. Tostarp iedzīvotāju ieskatā depozīta sistēmā tiks pieņemtas arī 18 litrus ūdens pudeles, vīna pudeles vai stiprā alkohola pudeles, lai gan depozīta sistēma uz to neattiecas. Sabiedrības vairākums vēlas, lai šo dzērienu iepakojums tiek pieņemts depozīta sistēmā.

Nākamnedēļ, 15.maijā InCSR valdes locekle Dace Helmane un SKDS direktors Arnis Kaktiņš plašāk prezentēs no šā gada aprīlim līdz maijam veikto aptauju par iedzīvotāju informētību par dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu. Pasākums norisināsies ISSP galerijā, Marijas ielā 13 korpuss trīs, 15.maijā, plkst. 12.

"Iedzīvotājiem trūkst informācijas par to, kādus dzērienu un citu produktu iepakojumus varēs nodot iecerētās depozīta sistēmas ietvaros, arī par to, kādā stāvoklī jābūt nododamajiem iepakojumiem, par cik veikalos patērētājiem sadārdzināsies sistēmā iekļautie dzērieni un cik daudz naudas varēs atgūt par iepakojumiem. Iedzīvotāji kļūdaini domā, ka varēs nodot daudz vairāk dažādus iepakojumu veidus, nekā šobrīd tiek plānots," norādīja InCSR valdes locekle Helmane.

Viņa secinājusi, ka sabiedrība nevar izveidot objektīvu viedokli par depozīta sistēmu, jo tai trūkst informācijas pat par tās pamatprincipiem, tāpēc institūts aicina veikt daudz plašākus sabiedrības informēšanas pasākumus un vienlaikus arī domāt par risinājumiem, lai īstenotu iedzīvotāju vēlmi depozītā nodot daudzveidīgāku iepakojumu klāstu.

Jau vēstīts, ka šajā sasaukumā parlaments turpina darbu pie grozījumiem Iepakojuma likumā, kas paredz ieviest depozīta sistēmu dzērienu iepakojumiem. Iecerēts, ka patērētājs, pērkot preci depozīta iepakojumā, samaksās preces cenu un depozīta maksu, kas atsevišķi norādīta cenu zīmē. Savukārt iepakojuma pieņēmējs depozīta maksu patērētājam atmaksās vai izsniegs čeku, kurā norādīta atprečotā summa.

Likumprojektā noteikts, ka depozīta sistēma ir izlietota, atkārtoti vai vienreiz lietojama dzērienu iepakojuma pieņemšana no patērētāja, tā šķirošana, pārvadāšana, uzglabāšana, pārstrāde vai reģenerācija. Tāpat sagatavošana atkārtotai izmantošanai, kā arī iepriekš minēto darbību plānošana un organizēšana. Paredzēts, ka uz depozīta iepakojuma etiķetes būs jābūt speciālai norādei par šīs sistēmas piemērošanu.

Iecerēts, ka patērētājs, pērkot preci depozīta iepakojumā, samaksās preces cenu un depozīta maksu, kas atsevišķi norādīta cenu zīmē. Savukārt iepakojuma pieņēmējs depozīta maksu patērētājam atmaksās vai izsniegs čeku, kurā norādīta atprečotā summa.apmaiņai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu