"Sistēmas bērni" - skaudrs stāsts par audžuģimenēm ASV (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Sistēmas bērni"
"Sistēmas bērni" Foto: HBO/publicitātes

Bez vecāku gādības palikušu bērnu aprūpe nav problēma tikai Latvijā. Kamēr mūsu atbildīgās iestādes cenšas atrisināt ieilgušo “sistēmas bērnu” problemātiku, Amerikas Savienotās valstis jau saskaras ar citiem sāpīgiem jautājumiem – audžuģimeņu institūcijas efektivitāti un tās radītajām sekām. HBO filma "Sistēmas bērni" (Foster) nesaudzīgi atklāj tiešu un nepastarpinātu skatu uz audžuģimenēm ASV. Filma skatāma LMT mājas viedtelevīzijā.

Viens no astoņiem amerikāņu bērniem līdz 18 gadu vecumam ir cietis no pamešanas vai vardarbības, un šobrīd audžuģimeņu aprūpē ir vairāk nekā 400 tūkstoši bērnu. Filma "Sistēmas bērni" fokusējas uz audžuģimeņu institūcijas efektivitāti – vai tiešām tā ir pati labākā bērnam? Tajā tiek aplūkoti visdažādākie stāsti, kurus visus vieno aizsākums Losandželosas apgabala Bērnu un ģimenes pakalpojumu departamentā, kas ir lielākais apgabala bērnu labklājības birojs valstī. Pieredzes stāsti no cilvēkiem, kuri mēģina tikt cauri sistēmas birokrātiskajiem labirintiem, komentāri no sociālajiem darbiniekiem, juristiem un citiem iesaistītajiem veido reālistisku, tomēr arī cerīgu perspektīvu uz sociālo fenomenu, kam nepieciešams sabiedrības atbalsts.

"Sistēmas bērni"
"Sistēmas bērni" Foto: HBO/publicitātes

Veidojot filmu, radošā komanda ir pabijusi tiesas zālēs, audžuģimeņu mājās, jauniešu centros, slimnīcās un Losandželosas ielās, lai izveidotu pilnīgu stāstu par audžuģimeņu institūciju ASV.

Viens no stāstiem burtiski aizsākas šūpulī – mazulis ir piedzimis mātei, kas dzemdību laikā bijusi kokaīna iespaidā.

Citi dramatiski stāsti vēsta par pusaudzi, kas stāsies tiesas priekšā, jaunu sievieti, kas bērnībā pabijusi tik daudz audžuģimenēs, ka visas pat nespēj atcerēties, bijušo bārabērnu, kas šodien kļuvis par jaudīgu bērnu interešu advokātu, kā arī audžumāti, kas rūpējusies par vairāk nekā simts bērniem.

Foto: "Sistēmas bērni" - skaudrs stāsts par audžuģimenēm ASV.

Bez vecāku aprūpes palicis bērns ir visas sabiedrības atbildība – ASV ir atradusi savus risinājumus, bet vai tie strādā un būtu piemērojami arī Latvijā, - tas viss filmā "Sistēmas bērni".

Filmas reklāmas rullītis.

Raksts tapis sadarbībā ar LMT mājas viedtelevīziju.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu