ASV gaisa uzlidojumos Somālijā nogalināti 17 "Islāma valsts" kaujinieki

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Islāma valsts".
"Islāma valsts". Foto: SIPA/Scanpix

ASV gaisa uzlidojumos Somālijā šonedēļ nogalināti 17 teroristu grupējuma "Islāma valsts" kaujinieki, piektdien paziņojusi armija.

ASV bruņoto spēku Āfrikas pavēlniecība (AFRICOM) informēja, ka veikusi gaisa uzlidojumus "Islāma valsts" nometnei kalnos Somālijas ziemeļos.

Kopš 14.aprīļa veikti četri šādi uzlidojumi.

"Šoreiz (..) gaisa uzlidojumā 9.maijā nogalināti četri teroristi," teikts paziņojumā.

Ceturtdien armija paziņoja, ka uzlidojumos 8.maijā šajā reģionā nogalināti 13 iespējamiem "Islāma valsts" kaujinieki.

Savukārt uzlidojumā 14.aprīlī nogalināts "Islāma valsts" otrais augstākais komandieris Somālijā, kurš atbildējis par uzbrukumu plānošanu.

Armija informēja, ka saskaņā tās rīcībā esošo informāciju neviens civiliedzīvotājs šajos uzlidojumos nav gājis bojā vai ticis ievainots.

"Islāma valstij" ir nosacīti neliela ietekme Somālijā, salīdzinot ar grupējumu "Shebab", kas saistīts ar starptautisko teroristisko organizāciju "Al Qaeda".

Taču "Islāma valsts" bijusi sevišķi aktīva Puntlendā, Somālijas ziemeļos, kur izveidojusi treniņu nometnes kaujiniekiem un noliktavas ieročiem, ko iegūst galvenokārt no Jemenas.

"Shebab", kas ir lielākais radikālo islāmistu grupējums Somālijā, 2012.gadā oficiāli pievienojās "Al Qaeda". Taču neliela grupas daļa - aptuveni 200 kaujinieki - pārgāja "Islāma valsts" pusē.

Šos kaujiniekus, kas bāzējas pusautonomajā Puntlendas reģionā, vada Abdulkuadirs Mumins, kurš 2016.gadā tika iekļauts ASV Valsts departamenta izveidotajā starptautisko teroristu sarakstā.

AFRICOM lēš, ka pašreiz Somālijā atrodas 75 līdz 250 "Islāma valsts" kaujinieki, bet "Shebab" kaujinieku skaits sasniedz 3000 līdz 7000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu