Kautiņā Honkongas parlamentā ievainoti četri deputāti (1)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kautiņš Honkongas parlamentā
Kautiņš Honkongas parlamentā Foto: AP/Scanpix

Honkongas parlamentā sestdien kautiņā, kas izraisījies opozīcijas demokrātu un valdību atbalstošo deputātu starpā jautājumā par Likumdošanas sapulces komitejas vadību, ievainoti četri deputāti.

Pretējās nometnes izveidojušas katra savu komiteju, kas sestdien mēģināja strādāt vienā un tajā pašā komitejas telpā, vēsta raidorganizācija RTHK. Puses vardarbības izraisīšanā apsūdz viena otru.

Viens deputāts, kas tika nogāzts zemē, notikumu vietu pameta uz nestuvēm. Cita deputāta rokai bija bija nepieciešams pārsējs, bet kāda deputāte pēc sitiena pa galvu sūdzējās par reiboņiem.

Honkongā vairojas spriedze saistībā ar ierosināto likumu, ar kuru tiks atļauta izdošana kontinentālajai Ķīnai.

Lai protestētu pret ieceri, pagājušajā mēnesī ielās izgāja 22 000 cilvēku.

Tik lieli protesti Honkongā nebija pieredzēti vairākus gadus, un tajos piedalījās pat vairāk cilvēku nekā pēdējos trīs ikgadējos pasākumos, kas tika rīkoti 1989.gada Tjaņaņmeņas laukuma protestu piemiņai.

Atbilstoši likumprojekta normām Honkongas valdība varēs, izskatot katru lietu individuāli, izdot par kriminālnoziegumu pastrādāšanu aizdomās turētos valstīm, ar kurām tai nav izdošanas līgumu, arī kontinentālajai Ķīnai.

Kad bijusī Lielbritānijas kolonija Honkonga 1997.gadā nonāca Ķīnas pakļautībā, tā neparakstīja izdošanas vienošanos ar Pekinu, pastāvot bažām par atšķirībām juridiskajās sistēmās.

Kritiķi norāda, ka Ķīna varētu izmantot apsūdzības, piemēram, par izvairīšanos no nodokļiem vai citiem ekonomiskiem noziegumiem, lai Honkongā sauktu pie kriminālatbildības kritiķus.

Honkongas iedzīvotāji saskaņā ar vienošanos starp Ķīnu un Lielbritāniju, kas garantē Honkongai autonomiju līdz 2047.gadam, bauda vairākas brīvības, kuras nav pieejamas citiem Ķīnas pilsoņiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu