VK Rīgas pašvaldībai pārmet nesaimniecisku darbību (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts kontroliere Elita Krūmiņa
Valsts kontroliere Elita Krūmiņa Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas pašvaldība trīs gadu laikā caur biedrībām un nodibinājumiem nesaimnieciski izlietojusi vairāk nekā 20 miljonus eiro rīdzinieku naudas, revīzijā secinājusi Valsts kontrole (VK).

Revīzijā "Rīgas pilsētas pašvaldības piešķirto dotāciju biedrībām un nodibinājumiem likumība un lietderība" VK galveno uzmanību veltījusi diviem Rīgas pašvaldības dibinātiem nodibinājumiem - "Rīgas Tūrisma Attīstības birojs" (RTAB) un "Riga.lv".

Revidenti secinājuši, ka pašvaldības biedrības bez jebkāda pamatojuma saņēmušas dāsnas budžeta dotācijas, lai naudu izlietotu apšaubāmās ziedošanas shēmās, neizprotamās darbībās ar preču zīmēm, kā arī algās, iespējams, fiktīvi nodarbinātām personām. Tāpat revidentiem neesot skaidri biedrību finansējuma piešķiršanas principi dažādu projektu īstenošanai.

Revīzijā kopumā esot konstatēti būtiski trūkumi biedrībām un nodibinājumiem sniegtā finansējuma plānošanas, piešķiršanas un uzraudzības procesos, un tas liekot secināt, ka Rīgas pilsētas pašvaldība triju gadu laikā nesaimnieciski iztērējusi vairāk nekā 20 miljonus eiro rīdzinieku naudas.

No kopējā revīzijas apjomā iekļautā 26,5 miljonu eiro pašvaldības finansējuma, kas paredzēts biedrībām un nodibinājumiem, 20,9 miljonus saņem tieši RTAB un "Riga.lv". VK revīzijā centās noskaidrot, vai nodibinājumi sasnieguši tiem izvirzītos mērķus, kādu izdevumu segšanai tiek izlietots pašvaldības piešķirtais finansējums, un vai šo nodibinājumu izveide un uzturēšana vispār bijusi nepieciešama.

Revīzijā konstatēts, ka pašvaldība RTAB piešķīrusi tādu finansējuma apjomu, kādu nodibinājums pieprasījis, pat bez jebkādiem pamatojumiem. No 2016. līdz 2018.gadam RTAB no pašvaldības saņēmis finansējumu 17 miljonu eiro apmērā. Lielākā daļa šo līdzekļu ieguldīti divu preču zīmju - "Live Riga" un "Meet Riga" popularizēšanā, kuras nepieder ne pašvaldībai, ne arī nodibinājumam, bet gan AS "Air Baltic Corporation" un patlaban ir ieķīlātas.

Kā norāda VK, RTAB pildījis arī starpnieka funkcijas, īstenojot pašvaldības vadības izveidotu ziedošanas un dāvināšanas shēmu. No 2016. līdz 2018.gadam caur RTAB ziedoti un dāvināti pašvaldības piešķirtie finanšu līdzekļi gandrīz viena miljona eiro apmērā.

Tāpat revīzijā secināts, ka, iespējams, RTAB tika fiktīvi nodarbināti darbinieki. VK darbību rezultātā tikušas likvidētas septiņas amata vietas, turklāt, izvērtējot RTAB amatu sarakstus un atalgojuma apmērus, revidenti nonākuši pie secinājuma, ka atalgojums tajā pārsniedz attiecīga līmeņa pašvaldības darbinieku atalgojuma līmeni.

Savukārt, pētot nodibinājumu "Riga.lv", VK revidenti konstatējuši, ka iepriekšējo trīs gadu laikā pašvaldība piešķīrusi tam dotāciju vairāk nekā četru miljonu eiro apmērā. Kaut arī statūti nosaka pašvaldībai pienākumu apstiprināt nodibinājuma "Riga.lv" budžetu, ne 2016., ne 2017., ne 2018.gadā tas neesot darīts. Turklāt "Riga.lv" finanšu atskaitēs esot uzrādīti nepatiesi finanšu dati.

Kā viens no "Riga.lv" dibināšanas mērķiem nosaukts pašvaldības laikraksta izdošana, taču jau nākamajā gadā pēc nodibinājuma izveidošanas pieņemts lēmums pārtraukt laikraksta izdošanu, norāda VK. Tagad nodibinājuma sagatavoto informāciju var saņemt tikai, pērkot noteiktus citus laikrakstus, kas nozīmē, ka rīdzinieki par to faktiski maksā dubultā, skaidro VK.

Revīzijā konstatēts, ka nodibinājuma "Riga.lv" darbinieki faktiski nodarbojas ar informācijas pārpublicēšanu no citiem informācijas avotiem. Arī no noslēgtajiem autordarbu pakalpojumu līgumiem neesot iespējams pārliecināties ne par veikto darba apjomu, ne izmaksām.

Tāpat bez pietiekama pamatojuma slēgti līgumi par interneta portāla "www.riga.lv" reklamēšanu citos portālos, kā arī pirkts raidlaiks televīzijā un radio par vairāk nekā pusmiljonu eiro, norāda VK.

Turklāt VK revīzijā vispār neesot spējusi rast pamatojumu tam, kādēļ pašvaldībai 2013.gadā radās nepieciešamība pēc nodibinājuma "Riga.lv".

Revīzijā arī konstatēts, ka par nodibinājumu darbības uzraudzību pašvaldībā atbildīgās amatpersonas un struktūrvienības - izpilddirektors, Domes priekšsēdētāja birojs, Sabiedrisko attiecību nodaļa - nodibinājuma darbības un dotāciju izlietojuma uzraudzību faktiski neveic.

VK arī vērsusi uzmanību uz nodibinājumu vadošo amatpersonu un citu darbinieku amatu apvienošanu ar citiem amatiem pašvaldībā - domē un administrācijā.

Revīzija veikta par laika posmu no 2016.gada 1.janvāra līdz 2018.gada 30.jūnijam.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu