Mogerīni: ES joprojām atbalsta kodolvienošanos ar Irānu

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) joprojām pilnībā atbalsta starptautisko kodolvienošanos ar Irānu un aicina gan Vašingtonu, gan Teherānu atturēties no tālākas šī jautājuma eskalācijas, pirmdien paziņojusi ES augstākā pārstāve ārlietās Federika Mogerīni.

"Mēs turpināsim to atbalstīt, cik vien spējam ar visiem saviem instrumentiem un visu mūsu politisko gribu," runājot ar žurnālistiem, pirms tikšanās ar Lielbritānijas, Francijas un Vācijas ārlietu ministriem uzsvēra Mogerīni.

Kā ziņots pirmdien Briselē, kur paredzēta kārtējā ES dalībvalstu ārlietu ministru ikmēneša sanāksme, ieradīsies arī ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo, lai apspriestu "neatliekamus jautājumus", tostarp arī attiecības ar Irānu.

Mogerīni pavēstīja, ka par gaidāmo Pompeo ierašanos viņa informēta naktī uz pirmdienu.

"Mums šeit visu dienu būs saspringta dienaskārtība. Tāpēc dienas gaitā redzēsim, kā un vai izdosies organizēt tikšanos. Viņš, protams, vienmēr ir laipni gaidīts, taču šobrīd konkrētu plānu nav," piebilda Mogerīni.

Kā vēstīts, ASV valsts departaments par Pompeo ierašanos paziņoja tikai svētdienas vakarā.

Līdz ar to atcelta pirmdien paredzētā Pompeo vizīte Maskavā.

Tomēr Pompeo tiksies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un ārlietu ministru Sergeju Lavrovu otrdien Sočos.

ASV 2017.gadā paziņoja, ka izstājas no kodolvienošanās ar Irānu, kuru līdz ar Vašingtonu 2015.gadā noslēdza Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija.

Savukārt Teherāna pagājušajā nedēļā paziņoja, ka nolēmusi daļēji atteikties no saistībām, kuras tā uzņēmusies saskaņā ar 2015.gadā noslēgto kodolvienošanos.

Neskatoties uz to, ES pagājušajā nedēļā tomēr pauda cerības uz kodolvienošanās saglabāšanu, lai gan vienlaikus noraidīja Teherānas prasības 60 dienu laikā pilnībā izpildīt visas pretējās puses saistības, kas izriet no kodolvienošanās, īpaši Irānas naftas un banku nozarei piemēroto sankciju atcelšanu atcelšanas jautājumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu