Zviedrijā atsāk izmeklēt Asanžam izteiktās apsūdzības izvarošanā (1)

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Zviedrijas prokuratūra atsākusi izmeklēšanu saistībā ar apsūdzībām izvarošanā, kas vērstas pret tīmekļa vietnes "WikiLeaks" dibinātāju Džūljenu Asanžu, vēsta raidorganizācija BBC. 

(Papildināta ziņa.)

Asanžs aprīlī tika aizturēts Lielbritānijā. Viņš kopš 2012.gada bija patvēries Ekvadoras vēstniecībā Londonā. Britu tiesa viņam par atbrīvošanas nosacījumu pārkāpšanu piesprieda 50 nedēļu cietumsodu.

Zviedrijas izmeklēšanas atjaunošanu pieprasīja Asanža apsūdzētājas advokāts.

"Esmu nolēmusi šodien atjaunot izmeklēšanu," sacīja Zviedrijas prokuratūras pārstāve Ēva Marija Pēršone. "Joprojām ir pamats uzskatīt, ka Asanža kungs varētu būt pastrādājis izvarošanu."

Pēršone paziņoja, ka pieprasīs Eiropas apcietināšanas orderi un Asanža izdošanu Zviedrijai pēc viņa atbrīvošanas no apcietinājuma Lielbritānijā.

Domājams, ka Asanža atbrīvošana un Zviedrijas izmeklēšanas atsākšanās liks meklēt atbildi uz jautājumu, kuru izdošanas prasību apmierināt vispirms - Zviedrijas vai ASV.

To izlems Lielbritānijas varasiestādes.

Zviedrijā noilgums Asanža lietā par izvarošanu beigsies tikai 2020.gada augustā.

Zviedrijas prokuratūra lēmumu par izmeklēšanas atsākšanu pieņēma pēc lūguma, ko 11.aprīlī iesniedza advokāte, kas pārstāv sievieti, kura apsūdz Asanžu izvarošanā 2010.gadā.

Advokāte lūgumu iesniedza dienā, kad Asanžs tika izlikts no Ekvadoras vēstniecības.

Pēršone paziņoja, ka mēģinās noorganizēt vēl vienu Asanža nopratināšanu Lielbritānijā, iespējams, ar videozvana starpniecību.

"WikiLeaks" paziņojumā presei norādīja, ka izmeklēšanas atjaunošana "dos [Asanžam] iespēju atjaunot savu labo vārdu".

Savukārt Asanža advokāts Zviedrijā Pērs Sāmuelsons sacīja, ka viņu ļoti pārsteidzis Zviedrijas prokuratūras lēmums.

"Ir nesaprātīgi mocīt cilvēku, kas izcieš cietumsodu Anglijā un kuru nupat lūgts izdot Savienotajām Valstīm saistībā ar viņa darbību žurnālistikā," norādīja Sāmuelsons.

Viņš pauda viedokli, ka prasība, lai Asanžs piedalās Zviedrijas izmeklēšanā, ir nesaprātīga.

Asanžs kopš 2012.gada jūnija uzturējās Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš tika turēts aizdomās par izvarošanu, un Ekvadora viņam piešķīra politisko patvērumu.

Zviedrijas prokurori pagājušā gada maijā izbeidza izvarošanas lietu pret Asanžu.

Asanžu 2010.gadā izvarošanā apsūdzējušās sievietes advokāte iepriekš paziņoja, ka viņa un viņas kliente lūgs Zviedrijas prokurorus atsākt 2017.gadā izbeigto izmeklēšanu.

"Mēs darīsim visu, ko varēsim, lai prokurori atkal atvērtu Zviedrijas izmeklēšanu, lai Asanžu var izdot Zviedrijai un tiesāt par izvarošanu. Kamēr nav beidzies noilguma termiņš, man kliente cer uz kompensāciju," paziņoja advokāte Elizabete Masi Frica.

Divas sievietes apsūdzēja Asanžu izvarošanā un citos seksuāla rakstura noziegumos pēc "WikiLeaks" konferences Stokholmā 2010.gadā. Asanžs apsūdzības noliedz, sakot, ka seksuālās attiecības notikušas ar visu iesaistīto pušu piekrišanu.

Asanžs, kura izveidotā tīmekļa vietne publiskojusi desmitiem tūkstošu slepenu ASV dokumentu, vienmēr noliedzis, ka būtu vainīgs viņam izvirzītajās apsūdzībās izvarošanā. Viņš atteicies doties uz Zviedriju, baidoties no izdošanas ASV, kur varētu tikt tiesāts par šo dokumentu publiskošanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu