Pēc valdības aizlieguma Kubā noticis nesankcionēts praida gājiens (4)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Pēc valdības aizlieguma Kubā noticis nesankcionēts praida gājiens
Pēc valdības aizlieguma Kubā noticis nesankcionēts praida gājiens Foto: Reuters/FP/AP

Kubas komunistiskā valdība negaidīti aizliedza nedēļas nogalē plānoto praida gājienu Havanā, taču galvaspilsētas ielās tik un tā izgāja vairāk nekā 100 cilvēku, vēsta raidorganizācija BBC. Vairāki LGBT aktīvisti tika aizturēti.

Sestdien bija plānots Kubas 12.ikgadējais gājiens pret homofobiju un transfobiju. Valdības paziņojums par tā aizliegšanu nepatīkami pārsteidza tos, kas grasījās tajā piedalīties.

Valdības vadītais Nacionālais seksuālās izglītības centrs (CENESEX) aizliegumu pamatoja ar "jauniem saspīlējuma avotiem starptautiskajā un reģionālajā kontekstā".

Vairāk nekā simt aktīvisti tomēr izgāja ielās spontānā gājienā, kas galvenokārt tika organizēts ar sociālo tīklu starpniecību. 

Vairāki aktīvisti sūdzējās, ka viņus apstādinājuši policisti civilā apģērbā un ka dažos gadījumos esot pielietota vardarbība.

Sasniedzot vienu no Havanas galvenajiem bulvāriem, gājiena dalībnieki sastapās ar lielu skaitu policistu un drošības dienestu pārstāvju.

Kubas geju, lezbiešu un transpersonu kopienai ikgadējais praids Havanā ir nozīmīgs notikums, jo tā vairākus gadu desmitus bija spiesta slēpties un saskarties ar represijām, norāda BBC korespondents Vils Grants.

Kubā 17.maijā atzīmē Starptautisko dienu pret homofobiju. Visa mēneša garumā tur notiek dažādi ar LGBT tiesībām saistīti pasākumi. Citi oficiāli saskaņotie pasākumi nav atcelti.

GALERIJA: Pēc valdības aizlieguma Kubā noticis nesankcionēts praida gājiens

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu