Mākslas muzejs turpina pastāvīgo ekspozīciju papildināt ar klasiķu fotogrāfijām

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Jānis Škapars/TVNET

No 14. maija Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā (Rīgā, Jaņa Rozentāla laukumā 1) būs skatāmi jaunieguvumi fotogrāfiju kolekcijā – Gunāra Bindes un Gunāra Janaiša darbi. Piektdien, 17. maijā, plkst. 16.00 Gunārs Binde viesosies muzejā ar lekciju par savu daiļradi.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenās ēkas otrā stāva labajā spārnā šobrīd esošo fotogrāfiju ekspozīciju, kurā ir Egona Spura, Māras Brašmanes, Zentas Dzividzinskas, Andreja Granta, Intas Rukas un Gvido Kajona darbi, papildinās Gunāra Bindes un Gunāra Janaiša divpadsmit fotogrāfijas.

Gunāra Bindes sešu fotogrāfiju sērija “Meitene ar krustiņu. Sarmīte Sīle” ir leģendārs projekts Latvijas fotomākslas vēsturē, kas tapis sešdesmit gadu garumā – 1963., 1973., 1983.,1993., 2003. un 2013. gadā fotografējot Latvijā labi zināmās mākslas zinātnieces Sarmītes Sīles (1945–2018) aktu. Sarmīte Sīle mūžībā devās pagājušajā gadā, viņa ir pazīstama Latvijas Televīzijas mākslas raidījumu redaktore un vadītāja. Daudzi no Sarmītes Sīles raidījumiem par mākslas dzīves notikumiem 20. gadsimta 70.–90. gados veido Latvijas Televīzijas videoarhīva zelta fondu.

Gunāra Bindes cikls ir stāsts par pārmaiņām sievietē, viņas ķermenī, ko, gadiem ejot, pašai pieņemt ir arvien grūtāk. Tas, kā mākslinieks kopā ar modeli risinājis pēdējo, 2013. gadā uzņemto fotogrāfiju, lai paliek noslēpums.

Lasi TVNET interviju ar Gunāru Bindi šeit.

Gunārs Binde. Meitene ar krustiņu. 1963. Arhīva papīrs, inkjet druka. LNMM kolekcija
Gunārs Binde. Meitene ar krustiņu. 1963. Arhīva papīrs, inkjet druka. LNMM kolekcija Foto: LNMM

Gunāra Janaiša fotogrāfijās, ko apmeklētāji ieraudzīs jaunajā ekspozīcijas papildinājumā, iemūžinātas Latvijas mākslā nozīmīgas personības – Boriss Bērziņš, Jānis Pauļuks, Džemma Skulme, Egons Spuris, Līvija Endzelīna un Aija Zariņa. Uzņēmumos notvertā sejas izteiksme, žests, poza pārsteidzoši trāpīgi atklāj attēloto mākslinieku raksturu un ekspresiju.

Gunārs Janaitis. Gleznotāja Džemma Skulme savā darbnīcā Mežaparkā.1968. gada novembris. Arhīva papīrs, inkjet druka. LNMM kolekcija
Gunārs Janaitis. Gleznotāja Džemma Skulme savā darbnīcā Mežaparkā.1968. gada novembris. Arhīva papīrs, inkjet druka. LNMM kolekcija Foto: LNMM

17. maijā plkst. 16.00 muzejs ir aicinājis Gunāru Bindi pastāstīt par savas mākslas aizraujošajām gaitām un īpaši par cikla “Meitene ar krustiņu. Sarmīte Sīle” tapšanu. Lekcija notiks LNMM Konferenču zālē.

Gunārs Janaitis. Gleznotājs Jānis Pauļuks laikraksta “Literatūra un Māksla” redakcijā.20. gs. 70. gadi. Arhīva papīrs, inkjet druka. LNMM kolekcija
Gunārs Janaitis. Gleznotājs Jānis Pauļuks laikraksta “Literatūra un Māksla” redakcijā.20. gs. 70. gadi. Arhīva papīrs, inkjet druka. LNMM kolekcija Foto: LNMM

Laipni gaidīts ikviens interesents! Ieeja brīva.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu