"Latvijas tranzīta biznesa asociācija" aicina Kariņu izvērtēt Linkaita rīcību saistībā ar "Latvijas dzelzceļa" valdi (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš Foto: Evija Trifanova/LETA

Biedrība "Latvijas tranzīta biznesa asociācija" (LTAB) aicina Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) izvērtēt satiksmes ministra Tāļa Linkaita (JKP) rīcību un lēmumu pamatotību, izsakot neuzticību AS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) valdes locekļiem un aicinot uzņēmuma padomi viņus atcelt, vēstulē premjeram norāda LTAB valdes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

LTAB vēstulē norāda, ka kopumā pozitīvi vērtē LDz komercdarbības rezultātus pagājušā gadā un iepriekšējos gados.

"Valsts kapitālsabiedrības valdes aktīvā un profesionālā rīcība ļoti sarežģītajā ne tikai dzelzceļa pārvadājumu kompāniju savstarpējās, bet arī starpvalstu tranzīta koridoru konkurences situācijās ir ļāvusi LDz ne tikai izdzīvot, bet arī kāpināt transporta pakalpojumu apjomu un kļūt ekonomiski un finansiāli spēcīgam spēlētājam globālajā preču transporta pakalpojumu tirgū," teikts vēstulē.

Lembergs norāda, ka asociācijas biedrus dara bažīgus Linkaita publiski paustais paziņojums par neuzticības izteikšanu atsevišķiem kapitālsabiedrības valdes locekļiem un rosināšana padomei tos atcelt.

LTAB ieskatā šāds paziņojums ir pārsteidzīgs un uzskatāms par politisku motīvu vadītu iejaukšanos valsts kapitālsabiedrības pārvaldībā ministrijas vadību pārstāvošās partijas sponsoru interesēs, kā arī rupja spiediena izdarīšanā uz uzņēmuma padomi, pirms tā iepazinusies ar satiksmes ministra rīcībā esošo informāciju, objektīvi izvērtējusi situāciju un valdes darbību kopumā, pieņēmusi atbilstošus lēmumus uzņēmuma attīstības un darbības uzraudzības pilnveidošanas interesēs.

"Nešaubīgi negatīvu nospiedumu uz LDz reputāciju biznesa vidē ir radījuši satiksmes ministra Linkaita publiski paustie pieņēmumi par iespējamiem korupcijas gadījumiem, valdei slēdzot komerciāla un saimnieciska rakstura darījumus. Asociācijas biedriem nav nekādu ilūziju, ka šiem ministra apgalvojumiem ir politisks zemteksts ar nolūku ietekmēt valsts resursu pārdalīšanu," norāda Lembergs.

Vēstulē uzsvērts, ka, atbilstoši nevainīguma prezumpcijai, neviena persona nevar tikt uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

"Uzņēmuma reputāciju šie Linkaita publiskie izteikumi neceļ un tie nedara godu ne tranzīta un loģistikas nozarei, ne Latvijas valstij un tās konkurētspējai kopumā," teikts vēstulē.

Norādīts arī, ka biedrībasprāt, šāda satiksmes nozares politiskā vadītāja rīcība neatbilst arī starptautiskās organizācijas OECD deklarētajiem valsts kapitālsabiedrību pārvaldības principiem.

LTAB aicina Kariņu rūpīgi izvērtēt Linkaita rīcību un lēmumu pamatotību un atjaunot OECD deklarēto valsts kapitālsabiedrību labas korporatīvās pārvaldības principu ievērošanu LDz.

Biedrība izsaka cerību, ka valdības vadītājs "spēs panākt tiesisku un taisnīgu izveidojušās situācijas noregulējumu LDz vadības sakarā, kā arī motivēs satiksmes ministru turpmākajā darbā pieņemt politiski izsvērtus, pamatotu un nesasteigtus lēmumus, kuri būs balstīti uz OECD definētiem labas korporatīvās pārvaldības principiem un uz valsts kapitālsabiedrības padomes atbildīgiem lēmumiem, kas pieņemti tikai un vienīgi uzņēmuma attīstības, konkurētspējas stiprināšanas, labas reputācijas un ilgtspējas saglabāšanas nolūkā."

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka 7.maijā, Linkaits izteica neuzticību LDz valdes priekšsēdētājam Edvīnam Bērziņam, valdes loceklim Aivaram Strakšas un valdes loceklim Ainim Stūrmanim, un rosinās uzņēmuma padomi viņus atstādināt no amata.

Ministrs informēja, ka galvenie pārmetumi saistīti ar iespējamu konkurences kropļošanu, kas draud ar smagām sekām gan LDz, gan Latvijas valstij. Ministra rīcībā nonākusi informācija arī par iespējami koruptīviem darījumiem, attiecīgo informāciju nododot izmeklēšanai KNAB. Tāpat konstatēti vairāki finansiāli apjomīgi saimnieciskie darījumi, tostarp mārketinga un reklāmas līgumi vairāku miljonu eiro vērtībā, kas liek domāt, ka valde nav rīkojusies kā krietns un rūpīgs saimnieks.

Savukārt LDz valdes locekļi 10.maijā, paziņoja, ka Linkaita izteiktie paziņojumi par LDz vadību ir vērsti uz mērķtiecīgu LDz sagatavošanu privatizācijai.

"Redzam mērķtiecīgu darbu, kas vērsts uz LDz privatizāciju jeb nozagšanu. Pirms privatizācijas ir jāsamazina uzņēmuma vērtību, lai to varētu veiksmīgi privatizēt un šādi paziņojumi neapšaubāmi rada reputācijas riskus un grauj uzņēmuma vērtību," teica Bērziņš.

LDz vadītājs norādīja, ka kompānijas valde lūgusi satiksmes ministru nekavējoties atsaukt paustos paziņojumus, lai novērstu tālāku kaitējumu uzņēmumam. "Tāpat tiks nosūtīti iesniegumi visām valsts institūcijām, jo redzamas mērķtiecīgas darbības, kas vērstas uz uzņēmuma novājināšanu. Ļoti ceram, ka nebūs politiskā spiediena uz LDz padomi, lai viņi kompetenti varētu izskatīt visus pārmetumus," pauda Bērziņš.

Kompānijas vadības iesniegums nosūtīts Ministru prezidentam, LDz padomes locekļiem, ģenerālprokuroram, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), Saeimas Nacionālās drošības komisijai, kā arī OECD vadībai, informēja Bērziņš.

Tāpat Bērziņš izteica pārliecību, ka Linkaits darbojas privātā pārvadātāja - AS "Baltijas ekspresis" - interesēs. Šis uzņēmums kopš 2018.gada izrāda pastiprinātu interesi dzelzceļa kravu pārvadājumos, vagonu un lokomotīvju izmantošanā un remonta sektorā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu