Venecuēlas valdība pārmet Gvaido ceļa bruģēšanu uz militāru ASV intervenci (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Venecuēlas opozīcijas līderis Huans Gvaido
Venecuēlas opozīcijas līderis Huans Gvaido Foto: AFP/SCANPIX

Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro valdība pirmdien ar sašutumu reaģēja uz opozīcijas līdera Huana Gvaido tiekšanos gūt ASV armijas atbalstu un nosodīja to kā "pretīgu" mēģinājumu izplānot bruņotu ASV intervenci Venecuēlā.

Venecuēlas viceprezidente Delsija Rodrigesa kritizēja Gvaido pārstāvja Vašingtonā rīcību, apsūdzot viņu ceļa bruģēšanā uz ASV "militāru intervenci".

Gvaido pārstāvis Vašingtonā Karloss Vekjo nosūtīja vēstuli ASV Dienvidu pavēlniecības vadītājam ģenerālim Kreigam Foleram, lūdzot tikšanos tuvākas sadarbības apspriešanai "ar mērķi atvieglot Venecuēlas tautas ciešanas un atjaunot demokrātiju", pirmdien sacīja Gvaido palīgi.

Folers pagājušajā nedēļā brīdināja Venecuēlas armiju, ka tai jāizlemj, vai atbalstīt tautu vai "tirānu" Maduro.

Neraugoties uz valsts ekonomikas sabrukumu un starptautisku izolāciju, Maduro vēl arvien ir saglabājis armijas atbalstu.

Opozīcijas kontrolētās Nacionālās sapulces (parlamenta) spīkers Gvaido, kurš janvārī pasludināja sevi par prezidenta pienākumu izpildītāju un ir iesaistījies cīņā par varu ar Maduro, mēģina panākt spiediena pastiprināšanu uz Maduro režīmu ārvalstīs, kamēr atbalsts viņam pašā Venecuēlā ir samazinājies.

Gvaido pēc 30.aprīļa neveiksmīgās sacelšanās pret Maduro ir spēris jaunu pārdrošu soli, atklāti kontaktējoties ar ASV Dienvidu pavēlniecību, kuras pārziņā ir Latīņamerikas reģions.

Tas noticis pēc Folera piektdienas tvīta, ka viņš ir Gvaido rīcībā, lai apspriestu "atbalstu" tiem Venecuēlas armijas līderiem, kas pamestu Maduro. Vekjo birojs informēja, ka šī tikšanās var notikt tuvāko dienu laikā.

"Mēs izlasījām un mēs nosodām šo pretīgo vēstuli, kurā viens no apvērsuma līderiem, kas pašlaik slēpjas Vašingtonā, lūdz militāru intervenci Venecuēlā," savā runā teica Rodrigesa.

Viņa sacīja, ka šāda "padevīga" nostāja ir ne vien nosodāma, bet arī "lemta neveiksmei".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu