Vizuāls glābiņš blokmājām - Francijā modernisma ēkas "atsvaidzina" ar terasēm (2)

Vai šādu piemēru varētu izmantot Latvijā?
Elza Apse
, Sadaļas Māja redaktore
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Philippe Ruault

Bloku mājas mūsdienās daudziem izraisa šermuļus - šīs ēkas samērā ātri ir kļuvušas par pelēkiem blokiem ar īpaši nesimpātisku ārieni. Modernisma stila daudzdzīvokļu ēkas nav tikai bijušo PSRS okupēto teritoriju lāsts - šādas ēkas ir sastopamas arī Rietumeiropā, Āzijas valstīs un ASV, kas arī daļēji ir uzskatāma par blokmāju dzimteni. Tomēr 1960. gadu modernisma ēkām ir cerība atgūt vizuālo pievilcību - lielisks piemērs ir Francijas pilsētas Bordo pārbūvētās blokmājas, kas ar pavisam elementāru piebūvi ir ieguvušas jaunbūves cienīgu izskatu. 

Tā vietā, lai demontētu modernisma stila celtnes un būvētu jaunas dzīvokļu ēkas, Francijas arhitektu birojs "Lacaton & Vassal" ir sākuši īstenot 60. gadu ēku revitalizācijas projektu. Franču arhitekti blāvajām blokmāju fasādēm piedāvā amizantu risinājumu - pie tām tiek piebūvētas plašas, aiztaisāmas stikla terases, kas savukārt iedzīvotājiem dod iespēju izbaudīt dabisko apgaismojumu, iekopt ziemas dārzu un galu galā - iegūt papildus telpu. Šobrīd ir noslēdzies pirmais Bordo renovācijas programmas "Cité du Grand Parc" posms - ar terasēm ir apbūvētas trīs 60. gados celtas blokmājas, kas sniedzas 10 līdz 15 stāvu augstumā. Pie terasēm šobrīd ir tikuši jau 530 dzīvokļi. Kopumā Francijā atrodas aptuveni 4000 blokmājas, kas, līdzīgi kā pie mums Latvijā, šobrīd atrodas samērā sliktā stāvoklī un vizuāli bojā pilsētas ainavu. 

Foto: Philippe Ruault

Projekts balstās uz ēku iekonservēšanu - līdz ar terasēm un fasādes pārbūvi, tiek stiprinātas arī ēku iekšējās konstrukcijas, nemainot esošo dzīvokļu vai kāpņutelpu plānojumu. Jaunās piebūves sniedz dzīvokļiem papildus terases un ziemas dārzus, kurus var pilnībā pārveidot par āra dzīvojamo telpu. Terases dziļums ir 3,80 metri un to vēl iedala aizvelkama stikla siena, kas terasi pārvērš par āra telpu, bet vienu metru no balkona atstāj atvērtu. Līdz ar fasādes pārbūvēm, ēkās tiek mainītas arī dzīvokļu vannasistabas un to interjeri, uzlabotas ūdens un elektrības apgādes sistēmas, kāpņutelpās iebūvēti jauni lifti, bet māju pagalmos - iekopti dārzi.

Foto: Philippe Ruault

Neraugoties uz faktu, ka sākotnēji šis projekts tika asi kritizēts, tomēr blokmāju pārbūve ir lielisks piemērs tam, kā vecās modernisma ēkas pārvērst par mūsdienīgām, patīkamām un ērtām daudzdzīvokļu mājām, kas vizuāli diži neatšķirsies no jaunceltnēm. 

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu