Cik Krievijai izmaksāja 9.maija parāde? (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Precīzu summu, ko Krievijas varas iestādes iztērēja 9.maija parādes rīkošanai Maskavā, nav iespējams noteikt. Krievijas žurnālisti gan ir mēģinājuši izdarīt. Galvenā problēma esot tā, ka amatpersonas valsts iepirkumus, kas paredzēti konkrētiem pasākumiem “slēpj”, izsludinot iepirkumus uz vairākiem pasākumiem kopā, tāpēc ir sarežģīti noteikt, cik daudz naudas aiziet katram konkrētam pasākumam, vēsta Krievijas medijs “Doždj”.

Krievijas medijs RBK aplēsis, ka šogad 9.maija parādes rīkošana Maskavā izmaksājusi 450 miljonus rubļu (6,12 miljonus eiro) - tā esot viena no mazākajām summām, kas iztērēta pēdējo dažu gadu laikā.

Salīdzinājumam, pagājušajā gadā parādes rīkošanai tika iztērēti 617 miljoni rubļu, 2017.gadā – 509 miljoni rubļu, bet 2015. jeb apaļajā gadskārtā – 810 miljoni rubļu.

Šogad uz tā dēvēto Uzvaras dienu Kremlis arī oficiāli nebija uzaicinājis citu valstu līderus. Šeit gan jāpiebilst, ka citu valstu vadītāji arī pēc oficiālu ielūgumu saņemšanas uz Maskavu 9.maijā tāpat nav gatavi braukt. Ar dažiem izņēmumiem, protams.

2020.gadā 9.maija svinības Krievijā plānotas daudz vērienīgākas, jo tad apritēs 75 gadi kopš Otrā pasaules kara beigām.

Foto: AP/Sacanpix

To, ka nākamgad plānotas daudz vērienīgākas svinības nekā šogad, apstiprina arī Kremlī.

9.maija parādes izmaksu galvenā sastāvdaļa sastāvdaļa tradicionāli ir karavīru un militārās tehnikas transportēšana.

Šogad šim mērķim tika iztērēti 180 miljoni rubļu.

Tomēr jau tagad zināms, ka nākamgad šī summa būs krietni lielāka – 290 miljoni rubļu.

Cik šogad tika iztērēts militārās tehnikas degvielā, nav zināms. Pēdējie pieejamie dati par šiem tēriņiem ir pieejami par parādi, kas notika pirms diviem gadiem – tagad degvielas izdevumi veidoja 14 miljonus rubļu.

Maskavas Sarkanā laukuma un tā apkārtnes izrotāšanai šogad tika iztērēti 55 miljoni rubļu. Šajā summā ietilpst arī salūta izmaksas.

Deviņi miljoni rubļu tika tērēti garīgiem pasākumiem, kas notika pie Kristus glābēja katedrāles – šo pasākumu galvenais mērķis bija stiprināt jauniešu garīgās vērtības un patriotismu.

13,5 miljoni rubļu tika atvēlēti akcijai “Nemirstīgo pulks”, kas notika Maskavā.

15,5 miljoni rubļu un 9,5 miljoni rubļi tika iztērēti diviem 9.maija koncertiem.

Interesantākais 9.maija parādes svētku rīkošanas izmaksu punkts ir laikapstākļi. Šā gada 9.maijā laiks vija slikts – neskatoties uz to, ka mākoņu izgaiņāšanai šajā dienā Maskavā tiek iztērēti aptuveni simts miljoni rubļu.

Laika apstākļu uzlabošanas pasākumi gan nebija veiksmīgi un tika tika pieņemts lēmums atcelt šā gada parādes aviācijas daļu.

Foto: AP/Scanpix
Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu