Ģirģens: EP vēlēšanu organizēšanā jāpārņem Saeimas vēlēšanu prakse (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens pirms Ministru kabineta sēdes.
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens pirms Ministru kabineta sēdes. Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropas parlamenta (EP) vēlēšanu organizēšanā būtu nepieciešams pārņemt Saeimas vēlēšanu praksi, uzskata iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV).

Ministra padomnieks Kārlis Miksons skaidroja, ka ministrs, analizējot sagatavošanās darbus EP vēlēšanām, ir nonācis pie secinājuma, ka ir nepieciešams virzīt grozījumus vēlēšanu procesu regulējošajos normatīvos aktos un sagatavot tehnoloģiskos risinājumus, lai nodrošinātu vēlētāju elektronisku reģistrēšanu iecirknī, kurā vēlētājs ieradies balsot.

"Uzskatu, ka esošais regulējums ierobežo vēlētāju tiesības un tas arī atspoguļojas vēlēšanu apmeklējuma statistikā," paudis Ģirģens. Elektroniskā reģistrēšana iecirknī nozīmētu arī to, ka pirms EP vēlēšanām netiktu izsūtīti paziņojumi par vietu, kur persona var vēlēt. "Pirms Saeimas vēlēšanām netiek sūtīti paziņojumi un persona savu politisko izvēli var izdarīt jebkurā iecirknī, tāpēc arī šāda prakse būtu ieviešama Eiropas Parlamenta vēlēšanās," secinājis Ģirģens.

Atteikšanās no pirmsvēlēšanu paziņojumu, kuros minēta informācija par vēlēšanu iecirkni, sūtīšanas novērstu starpgadījumus, kas saistās ar paziņojumu nesaņemšanas gadījumiem, kā arī attiekšanās no šādas sistēmas ļautu ietaupīt finanšu līdzekļus, skaidroja Miksons.

"Ir daudz citu veidu, kā efektīvāk un lētāk uzrunāt iedzīvotājus, lai informētu iedzīvotājus par iespējām piedalīties vēlēšanās, piemēram, informēšana izmantojot sociālos tīklus, radio, TV, kā arī vides reklāmas," norādīja ministrs. Šobrīd paziņojumu nosūtīšanas un administratīvās izmaksas kopā sastāda 953 805 eiro ar PVN. Savukārt Ģirģens uzskata, ka šāds naudas līdzekļu izlietojums ir neracionāls un minētie līdzekļi būtu izmantojami lietderīgāk iedzīvotāju vajadzībām un interesēm.

Miksons piebilda, ka Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) plāno sagatavot Vēlēšanu reģistra likuma grozījumus, nosakot informācijas nosūtīšanas prioritāti uz iedzīvotāju oficiālo elektronisko adresi.

Kā ziņots, pēdējās nedēļās masu medijos izskanējusi informācija, ka vairāki Latvijas iedzīvotāji nav saņēmuši EP vēlēšanu paziņojumus.

Pasta komersants "Reller", kas ieguvis tiesības uz līguma izpildi par 2019.gada Eiroparlamenta velēšanu informatīvo paziņojumu piegādi, uzskata, ka līgumā paredzētos uzdevumus ir veicis atbildīgi. Tajā pašā laikā uzņēmums norāda, ka vairākās vietās Latvijā šo paziņojumu piegāde nav bijusi iespējama objektīvu iemeslu dēļ.

Uzņēmums ir saņēmis no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) informāciju par iedzīvotāju sūdzībām saistībā ar nesaņemtiem velēšanu paziņojumiem, un, veicot to detalizētu pārbaudi, secinājis, ka lielākā daļā šo adrešu ir bijušas objektīvas problēmas tos piegādāt.

Ar "Reller" līgums par paziņojumu piegādi noslēgts par 311 750 eiro.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka uzņēmums pilnībā pieder Marinai Mjasņikovai. 2018.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 769 910 eiro, peļņa - 104 694 eiro.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu