Atkritumu apsaimniekotājiem "Clean R" un "Eco Baltia vide" jāziņo Konkurences padomei par apvienošanos uzņēmumā "CREB Rīga" (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Atkritumu konteineri šķirošanai. Ilustratīvs attēls
Atkritumu konteineri šķirošanai. Ilustratīvs attēls Foto: Ivars Soikāns/LETA

Atkritumu apsaimniekotājiem SIA "Clean R" un SIA "Eco Baltia vide" jāziņo Konkurences padomei par apvienošanos uzņēmumā SIA "CREB Rīga", norādīja Konkurences padomē.

Atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekotājs SIA "Getliņi EKO" ir noslēdzis 686,3 miljonu eiro vērtā Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas publiskās-privātās partnerības procedūru, par konkursa uzvarētāju atzīstot "CREB Rīga".

Konkurences padomē skaidroja, ka atbilstoši Konkurences likumam lielākie uzņēmumu apvienošanās darījumi, sasniedzot likumā noteiktus kritērijus, ir paziņojami Konkurences padomei. Savukārt iestādes uzdevums ir izvērtēt, vai plānotais darījums būtiski nesamazinās konkurenci, piemēram, vai neveidosies dominējoši uzņēmumi, un tādējādi neradīs kaitējumu patērētājiem, paaugstinot preču un pakalpojumu cenas, samazinot izvēles iespējas, kvalitāti u.c.

"Apvienošanās ziņojuma iesniegšana Konkurences padomei gulstas uz apvienošanās dalībnieku pleciem. Ja darījuma īstenošanai nepieciešama konkurences iestādes atļauja, taču apvienošanās ziņojums netiek iesniegts, tā ir uzskatāma par nelikumīgu apvienošanos, un Konkurences padome var lemt par naudas soda piemērošanu," pauda iestādē.

Vienlaikus Konkurences padomes rīcībā esošā informācija liecina, ka darījumi, kuru rezultātā "CREB Rīga" iegūst tiesības nodrošināt sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rīgā, ir uzskatāmi par paziņojamu apvienošanos.

"Pēc konkursa noslēguma Konkurences padome ir atkārtoti vērsusi "Clean R" un "Eco Baltia vide" uzmanību uz pienākumu izvērtēt to darījumu atbilstību Konkurences likumā paredzētajiem tirgus dalībnieku apvienošanās kritērijiem un nepieciešamību iesniegt ziņojumu par apvienošanos. Tāpat iestāde iesaistītajām pusēm ir piedāvājusi pirmsapvienošanās konsultāciju laikus, lai atvieglotu apvienošanās ziņojuma sagatavošanu," stāstīja Konkurences padomē.

Padomē arī atgādināja, ka iestāde var pieņemt trīs veida lēmumus par uzņēmumu apvienošanās darījumu īstenošanu - atļaut, atļaut ar saistošajiem noteikumiem vai aizliegt.

LETA jau vēstīja, ka ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) aicināja Konkurences padomi izvērtēt, vai darījumi, kas ir īstenoti saistībā ar Rīgas pašvaldības publiskās-privātās partnerības atkritumu apsaimniekošanas konkursu, ir atbilstoši Konkurences likuma normām, un nepieciešamības gadījumā īstenot savas pilnvaras attiecībā uz šādu darījumu izskatīšanu.

"Pastāv aizdomas, ka šāda 20 gadu darījuma rezultātā varētu ciest brīvā konkurence atkritumu apsaimniekošanā, jo pašvaldības aizvien vairāk dibina savas kapitālsabiedrības, kurām uztic šādus pakalpojumus. Tādā veidā privātajiem uzņēmējiem samazinās darba lauks, un ir bažas, ka Rīgas iedzīvotājiem šāda darījuma rezultātā varētu rasties cenu pieaugums un pakalpojuma kvalitātes kritums," norādīja Nemiro.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu