Sudānas apvērsums: militārā padome trīs gadu laikā nodos varu civilai pārvaldei

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Sudānas pagaidu militārā padome un protestu līderi trešdienas naktī vienojās par trīs gadu pārejas periodu, kurā vara tiks nodota pilnīgi civilai pārvaldei.
Sudānas pagaidu militārā padome un protestu līderi trešdienas naktī vienojās par trīs gadu pārejas periodu, kurā vara tiks nodota pilnīgi civilai pārvaldei. Foto: AFP / Scanpix

Sudānas pagaidu militārā padome un protestu līderi trešdienas naktī vienojās par trīs gadu pārejas periodu, kurā vara tiks nodota pilnīgi civilai pārvaldei.

"Mēs vienojāmies par trīs gadu pārejas periodu," reportieriem paziņoja ģenerālleitnants Jasirs al Ata no pagaidu militārās padomes, kura pārņēma varu valstī pēc prezidenta Omara al Bašira gāšanas.

Ata sacīja, ka galīga vienošanās par varas sadali, tostarp par nākamās valdošās institūcijas – suverēnās padomes – izveidošanu, tiks parakstīta ar protestu kustību "Alianse par brīvību un pārmaiņām" 24 stundu laikā.

"Mēs apsolām mūsu tautai, ka vienošanās tiks pilnīgi pabeigta 24 stundu laikā tādā veidā, ka tā atbildīs tautas centieniem," teica Ata.

Šī pārejas perioda pirmie seši mēneši būs paredzēti miera vienošanos parakstīšanai ar nemierniekiem Sudānas karadarbības zonās, sacīja Ata.

Armijas ģenerāļi sākumā bija ierosinājuši divu gadu pārejas periodu, bet protestu līderi gribēja, lai tā ilgums būtu četri gadi.

Ata arī sacīja, ka pārejas perioda laikā parlamentā būs 300 deputāti, no kuriem 67% pārstāvēs "Aliansi par brīvību un pārmaiņām", bet pārējie būs no citiem politiskiem grupējumiem.

Bruņotie spēki gāza prezidentu Baširu 11.aprīlī pēc vairākus mēnešus ilgiem Bašira valdības pretinieku protestiem. Pēc tam tika izveidota pagaidu militārā padome, lai uz diviem gadiem aizstātu prezidentu, taču protestētāji ar to nebija mierā un pieprasīja varas nodošanu civilajām iestādēm.

Protesti sākās 19.decembrī Sudānas vidienes pilsētā Atbarā pret Bašira valdības lēmumu trīskāršot maizes cenas, un strauji izvērtās par valsts mēroga demonstrācijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu