Ikšķiles pašvaldība saņēmusi pieprasījumu no Ģenerālprokuratūras par iedzīvotāju aptaujas organizēšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš
Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš Foto: Ieva Leiniša/LETA

Ikšķiles novada dome saņēmusi pieprasījumu no Ģenerālprokuratūras par iedzīvotāju aptaujas organizēšanu, šodien preses konferencē informēja Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš (JV).

Pašvaldība Ģenerālprokuratūras vēstuli saņēmusi 10.maijā. Ģenerālprokuratūra pašvaldībai pieprasījusi iesniegt iedzīvotāju aptaujas par administratīvi teritoriālo reformu nolikumu, tās organizēšanas izdevumiem un citām pašvaldības organizētajām aptauju.

Ģenerālprokuratūra neesot noteikusi kādu īpašu termiņu, līdz kuram datumam pašvaldībai ir jāsniedz atbilde, tādēļ pašvaldība atbildi sniegs likumā noteiktajā kārtībā.

"Mēs pašvaldībā joprojām nesaprotam, kādu pārkāpumu esam izdarījuši, noskaidrojot savu iedzīvotāju viedokli par viņiem būtisku jautājumu - administratīvi teritoriālo reformu," sacīja Trapiņš.

Jau ziņots, ka ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) 25.aprīlī izdeva rīkojumu, ar kuru tika apturēta minētās Ikšķiles novada iedzīvotāju aptaujas nolikuma darbība, tādēļ saskaņā ar normatīvo aktu prasībām tika sasaukta domes ārkārtas sēde. Dome nolēma lūgt Satversmes tiesai atcelt šo ministra rīkojumu.

Vides aizsardzības un reģionālā ministrija (VARAM) norādījusi, ka ne likums "Par pašvaldībām", ne arī citi normatīvie akti pašlaik neparedz domei tiesības organizēt sabiedrības viedokļa noskaidrošanu, rīkojot iedzīvotāju aptauju, kas pēc savas formas atgādina iedzīvotāju piedalīšanos vēlēšanās vai vietējā referendumā un saistošā lēmuma pieņemšanā.

Vienlaikus Pūce iepriekš norādījis, ka pašvaldību vidū ir arī vairāki "labie piemēri", kad aptaujas tiek rīkotas atbilstoši normatīvajiem aktiem. Kā piemēru ministrs minēja Rugājus un Ozolniekus, kur aptauju organizēs kā sabiedrisko apspriešanu vai socioloģisko aptauju. "Mums nav pilnīgi nekādu iebildumu pret šādām aktivitātēm, taču tām ir jānotiek atbilstoši likumam, un šāda iespēja pašvaldībām ir," sacīja Pūce.

Pūce ir vērsies tiesībsargājošajās iestādēs par Ikšķiles novada iedzīvotāju aptaujas organizēšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu