Ja Rīgai tomēr būtu savs metro

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Arhitekts Modris Ģelzis un līdzautori. Stacijas “Oškalni” projekts. 1983.
Arhitekts Modris Ģelzis un līdzautori. Stacijas “Oškalni” projekts. 1983. Foto: Latvijas Arhitektūras muzejs

Līdz 14. jūnijam Latvijas Arhitektūras muzejā (Mazā Pils iela 19, Rīga) skatāma izstāde “Mets”, kas iepazīstinās ar kādreiz iecerēto Rīgas metro, izmantojot dokumentālus vēsturiskus materiālus, taču veidojot daļēji fiktīvu stāstu.        

Latviešu fotogrāfe Eva Saukāne izstādē pievēršas Rīgas metro projektam, izceļot tā unikalitāti gan utopiski tehniskajos risinājumos, gan arī tā nozīmi politiski sociālajos procesos Rīgā 20. gs. 80. gadu beigās. Ir pagājuši 30 gadi kopš metro idejas realizācijas apturēšanas, un ir izaugusi paaudze, kurai metro būvniecības ideja ir nevis atvairīts apdraudējums, bet drīzāk nerealizēts eksotisks projekts, kas Rīgu pievienotu citām attīstītām metropolēm.

Lai arī metro ideja mūsdienās netiek aktualizēta, ar katru jaunu skandālu un slēgtu tiltu arvien aktuālāka kļūst efektīva rīdzinieku un pilsētas viesu pārvietošanās starp centru un apkaimēm.

Izstāde nav par to, kā būtu, ja būtu. Drīzāk tas ir ceļojums laikā un telpā, vizualizējot metro ideju no tās tapšanas līdz norietam. Ar metro saistītās dokumentālās liecības un artefakti ir tik pārsteidzoši, ka to apskatīšana laikmetīgā kontekstā šķietami svārstās starp Rīgas metro vēsturisko realitāti un tā urbāni mītisko tēlu.

Kadri no kinožurnāla "Padomju Latvija" Nr. 4, režisors Aivars Freimanis. 1985.
Kadri no kinožurnāla "Padomju Latvija" Nr. 4, režisors Aivars Freimanis. 1985. Foto: Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs

Viens no izstādes saistošajiem notikumiem ir Evas Saukānes organizētā un Mārtiņa Eņģeļa vadītā interaktīvi izglītojošā fotoekspedīcija “Zasulauks – VEF 12 minūtēs”, kurā septiņi uzaicināti ekspedīcijas dalībnieki vizuāli pieredzēja metro staciju apkaimi pirmās apstiprinātās metro līnijas garumā.

Muzeju nakts akcijas laikā 18.05. no plkst. 19.00 līdz 23.00 izstādes ietvaros notika  interaktīvs pasākums “Taure sauc! Protesti pret Rīgas metro kā Atmodas ievads” – apmeklētāji īpašā kartē bija aicināti atrast savu metro līniju, kā arī izteikt viedokli par Rīgas metro ideju.

Eva Saukāne (1988) absolvējusi ISSP fotogrāfijas skolu un ieguvusi maģistra grādu fotogrāfijā Mid Sweden Universitātē Zviedrijā. 2017. gadā iznāca viņas fotogrāmata “Roots”.

Ieeja bez maksas. Cilvēkiem ar īpašām vajadzībām jāpiesakās dienu iepriekš.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu