Izraēlas rabīni apsūdz Eirovīziju reliģisko tradīciju graušanā (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ultraortodoksālie ebreji Jeruzalemē. Ilustratīvs attēls
Ultraortodoksālie ebreji Jeruzalemē. Ilustratīvs attēls Foto: EPA/Scanpix

Izraēlas vadošie ultraortodoksālā jūdaisma rabīni trešdien aicināja uz lūgšanām, bažījoties par Eirovīzijas konkursa dēļ paredzamo jūdaistu miera un lūgšanu dienas profanāciju.

Konkursa fināls Telavivā sāksies tikai pēc jūdu sabata, kas noslēgsies līdz ar sestdienas saulrietu, tomēr mēģinājumi un gatavošanās priekšnesumiem notiks arī dienas laikā.

Ultraortodoksālie jūdaisti stingri ievēro reliģijas likumus, kas liedz strādāt sabatā - nedēļās miera dienā, kas ilgst no piektdienas saulrieta līdz sestdienas saulrietam.

Eirovīzijas rīkotāji "apgānīs mūsu svēto un lielisko sabatu publiski un rupji. Lai Dievs mūs pasargā," paziņojumā brīdināja rabīns Haims Kanievskis. Viņa nostāju atbalstījis reliģiskais līderis rabīns Geršons Edelšteins.

"Viņi piespiež sestdienā strādāt arī daudzus ebrejus, kas ievēro sabatu, un mēs nevaram izjaukt viņu plānus, un tā [profanācija] rada briesmas mūsu pastāvēšanai svētajā zemē," vēstulē, kas publicēta reliģiskajos medijos, norādīja 91 gadu vecais garīgais līderis.

"Mums ir jāsauc Dievs, jāvēršas pie viņa dziesmās un jālūdz mūs aizsargāt," norādīja Kanievskis, mudinot sekotājus piektdienas vakarā pulcēties sinagogās un reliģiskajās skolās "uz lūgšanām un grēku nožēlu, un lūgšanām pēc žēlastības".

Vēl otrdien Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu ultraortodoksāļu politiskajām partijām skaidroja, ka Eirovīzija ir starptautisks sarīkojums, kuru "valdība nekontrolē".

Netanjahu šobrīd turpina sarunas ar vairākiem politiskajiem spēkiem, arī ultraortodoksāļu partijām, centienos izveidot valdības koalīciju.

Jaunā valdība Netanjahu jāizveido līdz 29.maijam.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu