Palestīniešu Katastrofas dienas demonstrācijās izraisās sadursmes ar Izraēlas armiju

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Līdzās Gazas joslas un Izraēlas robežai trešdien izraisījās sadursmes starp Izraēlas karavīriem un vairākiem simtiem palestīniešu protestētāju, kas bija pulcējušies tā dēvētās Katastrofas dienas pasākumos, lai pieminētu ar Izraēlas dibināšanu 1948.gadā saistītos, daudziem palestīniešiem traģiskos notikumus.

Palestīnieši 15.maiju atzīmē kā Nakbas jeb Katastrofas dienu, un demonstrācijas bieži vien pāraug vardarbībā.

Trešdien sadursmēs ar Izraēlas karavīriem ievainoti trīs palestīnieši, vēsta mediķi.

Kā stāsta aculiecinieki, Izraēlas karavīri palestīniešu demonstrantus apšķieduši ar notekūdeņiem, raidījuši asaru gāzes šāviņus un gumijas lodes, šādi cenšoties izklīdināt demonstrantus un atvairīt viņus no robežas žoga.

Robežas Gazas joslas pusē pulcējās aptuveni 1200 demonstrantu, apliecināja Izraēlas armijas pārstāve sakariem ar presi, norādot, ka armija likusi lietā pūļa izklīdināšanas metodes.

Sagaidāms, ka Gazas austrumos Nakbas dienas demonstrācijā, kuru organizēta Lielās atgriešanās demonstrācijas augstais komisārs, piedalīsies vairāki tūkstoši cilvēku, vēsta Gazas joslā valdošās kustības "Hamas" raidorganizācija "Al Aqsa Radio".

Jau vairāk nekā gadu Gazas joslas palestīnieši rīko iknedēļas protestus līdzās robežai.

Demonstranti pieprasa nodrošināt palestīniešiem tiesības atgriezties viņu dzimtajās zemēs, kas tagad iekļautas Izraēlas teritorijā, kā arī izbeigt jau 12 gadus ilgstošo Gazas joslas blokādi.

Kopš demonstrāciju sākuma Izraēla nogalinājusi 305 palestīniešu demonstrantus, liecina Gazas joslas Veselības ministrijas aplēses.

Mūsdienās Gazas joslā dzīvo aptuveni divi miljoni palestīniešu. To lielākā daļa ir palestīniešu bēgļi, kas 1948.gadā devās bēgļu gaitās no teritorijām, kas mūsdienās atrodas Izraēlas sastāvā, kā arī viņu pēcteči.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu