Pūļa finansējums - glābējrinķis mazajiem uzņēmējiem vai profesionāls palīgs nozares līderiem?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Pūļa finansējuma piesaistīšana dažāda veida nekustamo īpašumu projektiem vairs nav jaunums, tomēr neatbildēts paliek jautājums, vai šāda veida risinājums ir piemērots tikai maziem un vidējiem uzņēmumiem, kas nodarbojas ar nelielu projektu ātru realizāciju un negrib vai nevar piesaistīt banku finansējumu ar tam piederošo birokrātisko slogu, vai tomēr šāds koncepts ir izdevīgs arī nozares līderiem?

Pūļa finansējuma platforma EstateGuru ir pierādījusi, ka ātrs, elastīgs un profesionāls finansējums ir aktuāls abām šīm auditorijām, publicējot projektu sadarbībā ar vienu no vadošajiem Igaunijas nekustamo īpašumu attīstītājiem Endover.

Projekta ietvaros tiek piesaistīts finansējums jaunas ēkas būvniecībai bijušās Klausson konfekšu fabrikas teritorijā Tallinas centrālajā daļā.

Klausson Candy Factory” ir Endover jaunākais attīstības projekts, kurā plānots 100 gadu vecu fabrikas ēku pārvērst mūsdienīgā dzīves vidē ar plašiem lofta tipa dzīvokļiem un skandināvu tipa dizainu. No nekustamo īpašumu tirgus viedokļa, projekts atrodas vienā no vispieprasītākajiem un prestižākajiem Tallinas rajoniem – Jahu ielā 5, Kalamaja rajonā, tieši pie pilsētas centra robežas un netālu no jūras piekrastes radošajiem kvartāliem.

Plānotais projekta pabeigšanas laiks ir 2020.gads, līdz tam plānots rekonstruēt vēsturisko fabrikas ēku kompleksu, kas nodrošinās kopumā 50 vienas līdz piecu istabu dzīvokļus ar platību no 20m2 līdz 150m2. Dzīvokļu cenas projektā ar mūsdienīgu pilno apdari būs sākot no 110 000 EUR. Līdz šim, pirms būvniecības uzsākšanas, jau ir pārdoti 20% no dzīvokļiem.

Kopā projektam vairākos etapos pūļa finansējuma platformā plānots piesaistīt 6.4 miljonus EUR. Investori veic ieguldījumu projektā uz 18 mēnešiem, aizdevums tiks atmaksāts neatkarīgi no pārdoto dzīvokļu skaita termiņa beigās. Procentu likme projektam noteikta 11% gadā. Aizņēmējs pievieno papildu bonusu 1% gadā investoriem, kas ieguldīs projektā vismaz 20 000 EUR.

Endover vadītājs Robert Laud norāda, ka pūļa finansējums ir labs veids kā piesaistīt finansējumu projektiem, un šis nav vienīgais projekts, kam izmantoti moderni finanšu risinājumi. Uzņēmums ar pūļa finansējumu platformu palīdzību ir piesaistījis investorus jau vairāk kā 16 projektiem, no kuriem 13 jau ir veiksmīgi atmaksāti.

“Katram attīstības projektam mēs apsveram un izvērtējam dažādus finansēšanas modeļus un iespējas,” skaidro Robert. “Piesaistīt finansējumu tieši EstateGuru platformā projektam “Klausson Candy factory” mēs izvēlējāmies, jo tas ir ērts un ātrs veids, kā realizēt iecerētos plānus. Jāatzīst, ka Igaunijas nekustamo īpašumu tirgū pūļa finansējums vairs nav retums. Tā kā Endover ir lielākais nekustamo īpašumu attīstītājs Igaunijā, mēs esam iemantojuši investor uzticību, kas, protams, uzliek arī papildu atbildību strādāt kvalitatīvi un operatīvi, ko arī vienmēr cenšamies darīt. Vairākus no iepriekš finansētajiem projektiem esam spējuši atmaksāt arī pirms aizdevuma termiņa beigām.”

EstateGuru Biznesa attīstības vadītājs Dainis Rupainis atzīst, ka pūļa finansējuma iespējas arvien biežāk novērtē arī lielie nekustamo īpašumu attīstītāji un nozares līderi. “Šobrīd finansējuma nozares attīstībā esam sasnieguši to atskaites punktu, kurā pūļa finansējums vairs nav tikai ātrs risinājums maziem un vidējiem uzņēmējiem. Par šādu finansēšanas modeļa nepieciešamību un nākotnes potenciālu liecina ne vien tas, ka finansējums tiek piesaistīts arī vadošo uzņēmumu dzīvojamajiem projektiem, bet arī fakts, ka pūļa finansējums tiek piesaistīts arī arvien vairāk komercīpašumu attīstībai, kā viens no piemēriem ir nesen atvērtais iepirkšanās centrs T1 Tallinā, arī šī projekta daļējai finansēšanai tika piesaistīts pūļa finansējums.”

Dainis norāda, ka pievienotā vērtība piesaistot finansējumu EstateGuru ir ne tikai elastīgi nosacījumi un ātra finanšu līdzekļu piesaiste, bet arī papildu mārketings, ko sniedz publicitāte platformā. “Informācija par Endover projektu, tāpat kā par citiem, tiek publicēta platformā ar 23 000 reģistrētiem investoriem, kas ir ieinteresēti nekustamo īpašumu nozarē.”

EstateGuru mērķtiecīgi turpina darbu, lai kļūtu par Eiropas vadošo platformu nekustamo īpašumu finansēšanā, piedāvājot investoriem ievērojamu atdevi no ieguldījumiem, kā arī ērtu risinājumu projektu attīstībai uzņēmējiem. Uzņēmuma 5 gadu darbības laikā investor ir nopelnījuši jau vairāk kā 7 miljonus eiro, finansējot projektus Baltijas valstīs, Somijā un Spānijā.

Endover ir 1995.gadā dibināta uzņēmumu grupa, kas nodarbojas ar nekustamo īpašumu investīcijām un īpašumu attīstīšanu. Šobrīd uzņēmums ir lielākais dzīvojamo īpašumu attīstītājs Igaunijā ar plašu pieredzi būvniecībā un īpašumu rekonstrukcijā. Daži no nesenākajiem uzņēmuma attīstītājiem īpašumiem ir Volta Lofts, Torn augstceltne, kā arī luksusa klases apartamentu nams Tallinas centrā Ambassdror.

Saskaņā ar neatkarīgu Kantar Emor aptauju 2018.gadā, Endover ir zināmākais nekustamo īpašumu zīmols Igaunijā.

Vairāk informācijas par “Klausson Candy Factory” projektu EstateGuru

Projekta mājas lapa. 

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu