Vaira Vīķe-Freiberga par stipras sievietes trīs spēka avotiem

No foruma "Līdere"
Vaira Vīķe Freiberga Foto: TVNET
Gerda Pulkstene
CopyLinkedIn Draugiem X

Kas dara stipru Latvijas sievieti? Iedvesmas forumā "Līdere 2019" Latvijas eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga dalās pārdomās un atklāj savus trīs spēka avotus. Uzzini!

"Dažas dienas atpakaļ man zvana britu žurnālists un stāsta, ka redzējis dažādas statistikas un pētījumus, ka Latvijā ir daudz sieviešu vadošos amatos. Vienā vārdā sakot, visvairāk sieviešu - līderu. Es tās statistikas nebiju redzējusi, bet mani tas nepārsteidza,

jo to, ka latviešu sievietes ir stipras, esmu patiešām ievērojusi. Viņas ir spējīgas pārvarēt dažāda veida aizspriedumus un šķēršļus.

Žurnālists man jautāja, kā es to izskaidroju, no kā tas Latvijas sievietes spēks nāk? Jā, ja man tā īstā recepte būtu, es būtu bagāta," sākot savu runu forumā "Līdere", smejas Vaira Vīķe-Freiberga. 

Tālāk foruma "Līdere" patronese skaidro, ka tas viss, viņasprāt, sācies jau vēstures lapaspusēs. "Gadsimtu laikos Latvijai pāri ir gājuši kari, mēri, posti. Vīri ir tikuši izkauti. Smagā darbā apmiruši.

Sievām nebija citas izvēles, kā būt stiprām, lai savus bērnus varētu izaudzināt un dzimta varētu turpināties. Jā, tā ir nežēlīga, darviniska atlase, kas notikusi mūsu tautā. Tie, kas stipri nebija no abiem dzimumiem - tos mēs pazaudējām.

Viņu starpā varēja būt šekspīri un šopēni, un dažādi ģēniji. Ar to mums ir jādzīvo un jāsamierinās. Man jau kopš bērnības likās, ka mums ir jādzīvo pilnasinīga dzīve, jo daudziem no mūsu dzimtas šāda izdevība nebija lemta.

Tāpēc vienmēr ir šķitis, ka man jācenšas vairāk par visiem, jo man ir jādzīvo arī viņu vietā. 

Foto: Artūrs Krūmiņš/TVNET

No kā tad rodas stiprums?

Vaira Vīķe-Freiberga uzskata, ka stiprums rodas tajā brīdī, kad pretī ir pretspēks. "Ja pārzināt sportu, jūs zināt, ka attīstīt muskuli var tad, ja ir pretspēks, citādi tas paliek ļengans.

Stiprums rodas, stāvot cieši un taisni jebkādiem vējiem pretī un vai nu ejot bojā, kas bieži notiek, vai izdzīvojot. Ļoti vienkārši. Bet tie, kas izdzīvo, gribot negribot paliek stiprāki. Katrs šķērslis vai grūtība - jā, tas padara tevi stiprāku. 

Ja padzird par manu agro dzīvesveidu - jā, tas ir bijis raibs līkloču ceļš, tad saka, ka tāpēc esot stipra. Es tad saku - es būtu bijusi apmierināta ar mazāku stiprumu un mazliet mazāk to pārbaudījumu. Bet nav jau mums tās izvēles. Kāds liktenis ir lemts, ar tādu ir jādzīvo."

Ko darīt tādos brīžos, kad sajūti - visas durvis ciet? 

Vaira šajā brīdī turpina tautasdziesmas rindām: "Visi ceļi guņiem pilni, visi ceļi atslēgām, visam gribu cauri ieti, vaļā vērti atslēdziņ!" Eksprezidente uzskata, ka tajā brīdī cilvēkā, ja viņš ir mācējis būt kontaktā ar sevi, atmostas apbrīnojams un nereti pārcilvēcisks spēks.  

Foto: Artūrs Krūmiņš/TVNET

Un tad Vaira Vīķe-Freiberga padalās ar foruma klausītājām savā pieredzē par to, kas īsti ir stipri spēka avoti!

TRĪS SPĒKA AVOTI

1. Pirmais spēka avots nozīmē - katru dienu atvēlēt kaut piecas minūtes klusumam, lai ieklausītos sevī.

Tas spēks, kas ir atmodināms, guļ dziļi un slēpjas no apkārtnes trokšņiem, ikdienas raizēm un sīkumiem. Spēks atmostas klusumā, vientulībā pie dabas.

Viņš atmostas, arī koncentrējoties uz kaut ko - spēlējot mūzikas instrumentu, staigājot dabā, darot rokdarbus, priecājoties par savām puķītēm. Spējot koncentrēties ar visu savu uzmanību uz to, ko tajā brīdī dari. 

2. Otrais spēka avots nāk no citiem. Svarīgākais likums ir - lūdziet un jums tiks dots!

Mums latviešiem bieži tiek mācīts, ka prasīt palīdzību no citiem ir kauns. Tu mirsti vai nost, bet neprasīsi palīdzību. Man ir žēl, ja kāds tā ir mācīts, jo dzīvē pienāk brīdis, kad ir jāprasa palīdzība.

Ja nelūgsi, citi nevar uzminēt, ko tev vajag. Arī jāsaprot, ka ne uz visiem lūgumiem tiks atbildēts. Ir jābūt gatavam saņemt nē. Un ka tā nav kauna lieta. Nav kauna lieta prasīt, nav kauna lieta saņemt nē, bet muļķīgi ir neprasīt palīdzību tad, kad tā ir vajadzīga. 

3. Trešo lietu ir visgrūtāk izskaidrot. Tā ir tā, ko varētu saukt par palīdzību no augstākiem spēkiem. Tie, kas nav dievticīgi vai reliģiozi, tiem to visgrūtāk ir saprast.

Bet es ieteiktu nopietni padomāt: vai tad jūs būtu spējīgi pasauli radīt? Vai būtu spējīgi izprast Visumu tā plašumā un sarežģītībā?

Vai tiešām nevarat pieņemt, ka kaut kur pasaulē kaut kas valda ļoti sarežģīts un ļoti spēcīgs, kas dīvainā kārtā var nākt jums palīgā ar vienu nosacījumu - ja jums pašiem ir galvā skaidra iztēle un priekšstats par to, ko jūs vēlaties. Tas prasa gatavību dotajā brīdī formulēt, ko es gribu dzīvē sasniegt.

  • Kas man būtu vēlams?
  • Kas man palīdzētu izaugt par cilvēku, gūt gandarījumu?
  • Kas nevienam nedarītu pāri, kas nāktu sabiedrībai par labu?
  • Kas ir tas, ko priecājos darīt?

Tad to domu, kad tā ir skaidra, paturiet sirdī un ļaujiet tai kā balonam aizlidot Visumā. Savā prātā atstāj to, ka tu to tagad nodod Visuma rokās. Tu esi gatavs būt par darbarīku Visuma rokās, lai paveiktu, kas būtu tev patīkams un citiem derīgs. Un brīnumainā kārtā redzēsi, ka daudz kas šķirsies un vērsies. Bet svarīgi arī neaizmirst, ka viss, kas ir sasniegts, ir prasījis treniņu, pūles un darbu.

Saka, ka pie izcilības nonāk pēc 10 000 stundu darba. Ja gribi būt runātāja, tev katrā brīdī ir jāizmanto iespēja runāt, ja vēlies būt rakstniece, tad katrs mirklis jāvelta rakstīšanai. 

Lai mums izdodas Latviju padarīt par paraugu visai Eiropai vismaz tajā ziņā, ka te ir stipras, spējīgas un skaistas sievietes!

Foto: Artūrs Krūmiņš/TVNET
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu