VDD sācis pārbaudi par nesaņemtajiem paziņojumiem par EP vēlēšanu iecirkņiem (17)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens Foto: Evija Trifanova/LETA

Iekšlietu ministrija saņēmusi aptuveni 200 iedzīvotāju sūdzības par nesaņemtajām vēstulēm ar informāciju, uz kuru vēlēšanu iecirkni jāierodas balsot Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, šodien žurnālistus informēja iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV).

Tikmēr presē izskanējusī informācija par nesaņemtajām vēstulēm piesaistījusi Valsts drošības dienesta (VDD) uzmanību, kurš sācis pārbaudi.

"Minētais gadījums ir nonācis VDD redzeslokā. Pašlaik dienests veic informācijas pārbaudi. Par turpmāko rīcību VDD lems atbilstoši pārbaudes rezultātiem. Lai netraucētu pārbaudei, VDD no plašākiem komentāriem atturas," aģentūrai LETA norādīja dienestā.

Ģirģens šodien žurnālistiem skaidroja, ka divas reizes tika sludināts konkurss par paziņojumu nosūtīšanu vēlētājiem. AS "Latvijas Pasts" (LP) nespēja kvalificēties minētā pakalpojuma izpildei, turklāt cenas starpība starp LP un uzvarētāju, uzņēmumu "Reller" veidoja 36 250 eiro. Tāpēc atbilstoši spēkā esošajam tiesiskajam regulējumam Pilsonības migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) nebija tiesiska pamata slēgt līgumu ar LP.

"Reller" veica paziņojumu piegādi uz vēlētāju deklarētās dzīvesvietas adresi, tomēr par pakalpojumu kvalitātes trūkumiem "Reller" tika piemērots un jau ir samaksāts līgumsods 10% no līguma summas, proti, 29 860 eiro.

Situācija risināšanai patlaban PMLP klientu centri strādā pastiprinātā režīmā un palīdz vēlētājiem noskaidrot vēlēšanas iecirkni 25.maijā paredzētajām vēlēšanām.

Ģirģens informēja, ka papildus nosūtītajiem paziņojumiem ar LP noslēgts līgums par otrā etapa sūtījumu piegādi 19 000 personām.

Tāpat panākts tehnisks risinājums starp PMLP un Valsts ieņēmumu dienestu (VID) par vēlēšanu paziņojumu nosūtīšanu fiziskām personām elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS). Patlaban Iekšlietu ministrija operatīvi strādā pie datu apkopošanas, lai nepieciešamā informācija jau pirms vēlēšanām tiktu publicēta EDS sistēmā.

Ministrs arī atgādināja, ka no 22.maija līdz 24.maijam vēlētājam ir iespējas balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī Latvijā, bet līdzi jāņem pase vai personu apliecinošs dokuments, savukārt 25.maijā vēlētājam jābalso tam norādītajā vēlēšanu iecirknī.

Redzot iepriekšējās politikas kļūdas, ministrs uzdevis operatīvi sagatavot normatīvos un tehniskos risinājumus Eiropas Parlamenta vēlēšanu organizēšanai atsakoties no papīra veida informatīvo paziņojumu nosūtīšanas vēlētājiem.

"Esošā paziņojumu nosūtīšanas sistēma valstij prasījusi 532 724 eiro, kas pēc manām domām ir nopietns zaudējums," uzsvēra ministrs.

Ģirģens arī uzskata, ka kritika no opozīcijas politiķu, it sevišķi Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) priekšsēdētāja Armands Krauzes puses ar aicinājumu atkāpties par vēlēšanas paziņojumu neizsūtīšanu, ir populistiski saukļi. Tā vietā Ģirģens aicina Krauzi būt atbildīgam, atteikties no deputāta mandāta un uzņemties atbildību par valsts līdzekļu šķērdēšanu nespējot sakārtot vairāku gadu garumā Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumdošanu analogi Saeimas vēlēšanu kārtībai.

Jau ziņots, ka pēdējās nedēļās masu medijos bieži izskanējusi informācija, ka daudzi Latvijas iedzīvotāji nav saņēmuši EP vēlēšanu paziņojumus.

Pasta komersants "Reller", kas ieguvis tiesības uz līguma izpildi par 2019. gada Eiroparlamenta velēšanu informatīvo paziņojumu piegādi, uzskata, ka līgumā paredzētos uzdevumus ir veicis atbildīgi. Tajā pašā laikā uzņēmums norāda, ka vairākās vietās Latvijā šo paziņojumu piegāde nav bijusi iespējama objektīvu iemeslu dēļ.

Uzņēmums ir saņēmis no PMLP informāciju par iedzīvotāju sūdzībām saistībā ar nesaņemtiem velēšanu paziņojumiem, un, veicot to detalizētu pārbaudi, secinājis, ka lielākā daļā šo adrešu ir bijušas objektīvas problēmas tos piegādāt.

Ģirģena iepriekš norādījis, ka, analizējot sagatavošanās darbus EP vēlēšanām, ministrs nonācis pie secinājuma, ka ir nepieciešams virzīt grozījumus vēlēšanu procesu regulējošajos normatīvos aktos un sagatavot tehnoloģiskos risinājumus, lai nodrošinātu vēlētāju elektronisku reģistrēšanu iecirknī, kurā vēlētājs ieradies balsot.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu