Deputāte pārmet BBC nepatiesības izplatīšanu par Lietuvas nacionālo partizānu komandieri (3)

TVNET/LETA/LRT
CopyLinkedIn Draugiem X
Ādolfs Ramanauskis-Vanags
Ādolfs Ramanauskis-Vanags Foto: No arhīva

Lietuvas Seima deputāte, "Tēvzemes savienības-Lietuvas kristīgo demokrātu" frakcijas priekšsēdētāja vietniece Radvile Morkūnaite-Mikulēniene vērsusies pie Lielbritānijas  raidsabiedrības BBC saistībā ar rakstu, kurā atspoguļoti Simona  Vīzentāla centra Jeruzalemes biroja direktora Eiframa Zurofa izteikumi  par Lietuvas nacionālo partizānu komandieri brigādes ģenerāli Ādolfu  Ramanausku-Vanagu, un aicinājusi neizplatīt nepatiesas ziņas par viņa  biogrāfiju.

Deputāte norādījusi, ka nav pareizi ļaut publiski paust patiesībai  neatbilstošus izteikumus, kas ļauj domāt, ka Ramanausks-Vanags kaut kādā veidā bijis saistīts ar ebreju genocīdu vai sadarbojies ar nacistiem.  Līdzīgus apgalvojumus nesen izteica arī Krievijas vēstniecība Amerikas  Savienotajās Valstīs, kad Lietuvas nacionālo partizānu  komandierim Čikāgas priekšpilsētā tika atklāts piemineklis.

Deputāte uzsvērusi, ka zinātnieki šo jautājumu izpētījuši īpaši sīki un  šāda veida apgalvojumi atspēkoti, ko apliecina arī tiesu lēmumi lietās par neslavas celšanu. To atzinis arī Izraēlas vēstnieks Lietuvā Amirs  Maimons, kas ticies ar Ramanauska-Vanaga meitu un izteicis viņai atbalstu.

Kā atgādinājusi Morkūnaite-Mikulēniene, Eiropas Cilvēktiesību tiesa atzinusi, ka Lietuvas partizāniem bijusi īpaša loma Lietuvas brīvības un  neatkarības aizstāvēšanā un viņu nogalināšana padomju okupācijas laikā  vērtējama kā genocīds.

"Žēl, ka šādas apsūdzības Ramanauskam-Vanagam, ko Lietuvas Republikas Seims 2018.gadā atzina par Lietuvas valsts vadītāju, atrod ceļu uz BBC,  kas ar savām objektīvajām ziņām izpelnījusies Lietuvas auditorijas  uzticēšanos," raksta politiķe. "Tādēļ šai vēstulē gribu pievērst BBC  uzmanību plašākam kontekstam - ka šīs nepatiesās ziņas atkārto Kremļa  propagandu, kuras mērķis ir sēt šaubas, diskreditēt pretošanos padomju  režīmam, cenšoties attaisnot represijas okupētajās valstīs," raksta deputāte.

Morkūnaite-Mikulēniene britu nacionālajai raidsabiedrībai nosūtījusi  Lietuvas brīvības cīņām un padomju okupācijas laikā rīkotajām represijām  veltītu izdevumu angļu valodā un aicinājusi BBC žurnālistus, kuri raksta  par šiem tematiem, dziļāk painteresēties par Ramanauska-Vanaga  biogrāfiju, apmeklēt Okupācijas un brīvības cīņu muzeju Viļņā un tikties ar Lietuvas Genocīda un pretošanās pētījumu centra zinātniekiem un  brīvības cīņu dalībniekiem.

Jau ziņots, ka Lietuva pagājušajā nedēļā izteica protestu Krievijai  saistībā ar patiesībai neatbilstošu izteikumu izplatīšanu par Ramanausku-Vanagu, kuram Čikāgas priekšpilsētā tika atklāts piemineklis. Krievijas vēstniecība Amerikas Savienotajās Valstīs pēc pieminekļa  atklāšanas izplatīja paziņojumu, kurā Ramanausks-Vanags tika apsūdzēts  par līdzdalību holokaustā Lietuvas Ārlietu ministrija to vērtēja kā  daļu no plašākas dezinformācijas, kas tiek izplatīta visos līmeņos, mēģinot diskreditēt Lietuvas partizānu pretošanās kustību un noliegt  padomju okupācijas faktu.

Alītas skolotāju semināra pasniedzējs Ramanausks (1918-1957) partizānu kustībā iesaistījās 1945.gada pavasarī, sākoties otrajai padomju  okupācijai. 1948.gadā viņš tika ievēlēts par Dienvidlietuvas partizānu  apriņķa komandieri. 1949.gadā Ramanausks-Vanags kopā ar citiem partizānu  kustības komandieriem parakstīja Lietuvas brīvības cīņas kustības padomes deklarāciju.

Tai pašā gadā viņš iecelts par Lietuvas brīvības cīņas kustības prezidija priekšsēdētāja Jona Žemaiša vietnieku, bet 1950.gada sākumā kļuvis par  kustības Aizsardzības spēku komandieri.

1952.-1953.gadā Ramanausks-Vanags no aktīvas bruņotās cīņas izstājās un kopā ar  ģimeni slēpās līdz pat 1956.gadam, kad kopā ar sievu Kauņā tika  apcietināts, un gadu vēlāk viņam 39 gadu vecumā tika izpildīts nāvessods. Cietuma mediķu rakstītie dokumenti liecina, ka jau drīz pēc aizturēšanas viņš nežēlīgi spīdzināts.

2018.gads, kad apritēja 100 gadu kopš Ramanauska Vanaga dzimšanas, Lietuvā bija pasludināts par viņa piemiņas gadu. Pērn Lietuvas Seims arī  pieņēma rezolūciju, kurā atzina, ka Ramanausks-Vanags uzskatāms par  Lietuvas valsts augstāko vadītāju laikā no 1954.gada novembra līdz savai nāvei.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu