Jaunzēlande sāks no tūristiem iekasēt iebraukšanas nodevu

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Jaunzēlande ceturtdien paziņoja, ka sāks iekasēt no tūristiem iebraukšanas nodevu, lai šādi iegūtos līdzekļus izmantotu savas neskartās dabas aizsardzībai, vienlaikus apmierinot augošās tūrisma industrijas vajadzības.

Tūrisma ministrija un Vides ministrija pirmoreiz izstrādāja kopīgu tūrisma stratēģiju un ar to iepazīstināja valsts ziemeļu pilsētā Rotoruā.

"Jaunzēlandes dabas un kultūras mantojums ir mūsu tūrisma industrijas un mūsu nacionālās identitātes pamatā," sacīja vides ministre Eiženija Seidža.

"Mums ir jāveido ilgtspējīga tūrisma industrija, kas aizsargā un lolo šo mantojumu nākamajām paaudzēm," teica ministre.

Jaunzēlande no oktobra sāks iekasēt 35 Jaunzēlandes dolāru (20,5 eiro) lielu nodevu no katra tūrista, viņiem ierodoties valstī.

Tiek lēsts, ka šādi tiks iegūti 80 miljoni Jaunzēlandes dolāru (46,8 miljoni eiro) gadā, ko paredzēts iztērēt vides aizsardzībai un investīcijām infrastruktūrā, kas spētu tikt galā ar augošo tūristu skaitu.

Jaunzēlande, kurā ir 4,9 miljoni iedzīvotāju, pērn uzņēma 3,8 miljonus starptautisko tūristu. Ir gaidāms, ka līdz 2025.gadam viņu skaits pārsniegs piecus miljonus gadā.

Vietējie iedzīvotāji un viesi pēdējos gados ir bijuši satraukti par nepietiekamu tualešu, autostāvvietu un citu infrastruktūras objektu skaitu populāros tūrisma rajonos.

"Viesu skaitam pieaugot, mums ir jānodrošina, lai tūrisma industrija būtu daļa no risinājuma mūsu lielākajiem dabas aizsardzības izaicinājumiem, ieskaitot klimata izmaiņas, kaitēkļu sugu ietekmi, vides izzušanu un degradāciju," sacīja Seidža.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu