Kamēr "Huawei" finanšu direktore aizturēta Kanādā, Ķīna oficiāli apcietina divus kanādiešus (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ķīna oficiāli apcietinājusi divus kanādiešus, kas jau vairākus mēnešus bijuši aizturēti kā aizdomās turamie "nacionālās drošības apdraudēšanā", ziņo Kanādas laikraksts "The Globe and Mail".

Avots Kanādas valdībā "The Globe and Mail" atklāja, ka nedz bijušajam diplomātam Maiklam Kovrigam, nedz uzņēmējam Maiklam Spavoram joprojām nav oficiāli izvirzītas nekādas apsūdzības.

Kanādas Ārlietu ministrija paziņojumā laikrakstā stingri nosodījusi Kovriga un Spavora patvaļīgo aizturēšanu.

Lai gan oficiāli nekāda saistība nav minēta, kanādiešu aizturēšana, domājams, ir atriebība par telekomunikāciju uzņēmuma "Huawei" finanšu direktores Menas Vaņdžou aizturēšanu Kanādā 1.decembrī. Mena tika aizturēta pēc ASV pieprasījuma aizdomās par Irānai piemēroto sankciju pārkāpšanu.

Bijušais Kanādas diplomāts Kovrigs, kurš strādā domnīcā "International Crisis Group", tika aizturēts Ķīnā 10.decembrī.

Spavors vada organizāciju "Paektu Cultural Exchange", kas organizē biznesa, kultūras un tūrisma braucienus uz Ziemeļkoreju. Viņš tika aizturēts Ķīnā 13.decembrī.

Sākotnēji viņi tika turēti aizdomās par "nacionālās drošības apdraudēšanu". Pekina šo frāzi bieži lieto gadījumos, kad runa ir par spiegošanu.

Vēlāk Ķīna paziņoja, ka tur aizdomās Kovrigu par spiegošanu un valsts noslēpumu nozagšanu, un apgalvoja, ka Spavors piegādājis viņam informāciju.

Apsūdzības spiegošanā var novest pie ilgiem cietumsodiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu