Prokuratūra: lēmuma atlikšana par Zakatistova izdošanu izmeklēšanas intereses neapdraud (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Atis Zakatistovs
Atis Zakatistovs Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas komisijas lēmuma atlikšana par Saeimas deputāta Ata Zakatistova (KPV LV) izdošanu kriminālvajāšanai patlaban neapdraud izmeklēšanu, uzskata prokuratūra.

Prokuratūras preses pārstāve Una Rēķe aģentūrai LETA teica, ka jautājuma atlikšana par to, vai izdot kriminālvajāšanai deputātu, izmeklēšanas intereses neapdraud, turklāt līdz Saeimas lēmumam prokurors veiks iepriekš ieplānotās izmeklēšanas darbības.

Jau ziņots, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija vakar vienojās dot laiku deputātiem iepazīties ar lietas materiāliem un 5.jūnijā skatīt jautājumu par to, vai izdot kriminālvajāšanai Zakatistovu.

Komisija šo jautājumu pirmo reizi skatīja jau 25.aprīlī, toreiz lēmuma pieņemšana tika atlikta, jo uz sēdi nevarēja ierasties prokurors. Šodien komisija atkārtoti skatīja šo jautājumu un nolēma ļaut deputātiem iespēju iepazīties ar lietas materiāliem, tādējādi vēlreiz atliekot lēmuma pieņemšanu. Komisija iecerējusi, ka Saeimas sēdē šo jautājumu varētu skatīt 6.jūnijā.

Komisijas priekšsēdētāja Janīna Kursīte-Pakule (VL-TB/LNNK) skaidroja, ka, iepazīstoties ar lietas materiāliem un skatoties plašākā kontekstā ar iepriekšējiem gadījumiem, tika nolemts deputātiem ļaut iepazīties ar ierobežotas pieejamības materiāliem. Turklāt neesot izskanējuši protesti arī no prokurora puses, ka tas būtu steidzami risināms.

Iepriekš Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs lūdza prokuratūrai par krāpšanu lielā apmērā apsūdzēt Zakatistovu un uzņēmēju Viesturu Tamužu. Tad prokuratūra vērsās Saeimā ar lūgumu izdot Zakatistovu. Ģenerālprokuratūra jau nolēmusi Tamužu saukt pie kriminālatbildības par krāpšanu lielā apmērā.

Zakatistovs un Tamužs apsūdzības noraida. Zakatistovs žurnālistiem skaidroja, ka pārmetumi par krāpšanu nav pamatoti, jo viņš sniedzi uzņēmumam "Eco Baltia Gupa" konsultācijas par atkritumu apsaimniekošanas jautājumiem Eiropas Savienībā (ES).

Otrdien Zakatistovs preses konferencē žurnālistiem arī iedeva apkopojums par pieņemšanas-nodošanas aktiem par laiku no 2016.gada 1.jūnija līdz 2017.gda 31.maijam saskaņā ar konsultāciju līgumiem starp "Per capita" un "Eco Baltia Grupa". Šajā apkopojumā minēti pieņemšanas-nodošanas aktu numuri, kā arī jautājums, par ko sniegtas konsultācijas. Piemēram, konsultācijas sniegtas par Eiropas Komisija nostāju atkritumu apsaimniekošanas nozares konkurences un regulācijas jautājumos, starptautiski atzītu atkritumu apsaimniekošanas pētniecības kvalitātes novērtējumu un prasībām, pārmaiņu vadības konsultācijas par ES direktīvām un citi.

Satversme nosaka, ka pret deputātu nevar sākt kriminālvajāšanu bez Saeimas piekrišanas. Ja tiesībsargājošās iestādes prasa Saeimai izdot kādu deputātu, šo jautājumu vispirms izskata Mandātu komisija, kas arī sagatavo lēmumprojektu, par kuru lemj parlaments.

Ja Saeima piekrīt kriminālvajāšanas uzsākšanai pret kādu deputātu, viņš zaudē tiesības piedalīties Saeimas un tās komisiju, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās Saeima viņu ir ievēlējusi vai apstiprinājusi, līdz kriminālvajāšanas izbeigšanai vai līdz brīdim, kad stājas spēkā notiesājošs tiesas spriedums. Šajā laikā deputāts saņem pusi sava atalgojuma.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu