Vai "Troņu spēles" pēdējo sezonu nāksies pārfilmēt? (8)

Annija Vīnkalna
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: kadri no seriāla

Noslēgumam tuvojas episkais fantāzijas seriāls "Game of Thrones" ("Troņu spēle"). Svētdien tiks demonstrēta 8.sezonas sestā un noslēdzošā sērija, kuru fani no Latvijas varēs noskatīties LMT mājas viedtelevīzijā. Lai arī sīvākās kaujas parasti notiek ekrānā, šoreiz šķēpus lauž arī seriāla fani otrpus tam - vairāki simti tūkstošu pat parakstījuši petīciju, prasot pārfilmēt "Troņu spēles" pēdējo sezonu.

(Uzmanību, tekstā ir maitekļi jeb spoileri par "Troņu spēles" 8.sezonas pirmajām piecām sērijām!)

Šajā "Troņu spēles" sezonā kaislības sit augstu vilni abās ekrāna pusēs. Fani dalījās sajūsmā par vizuāli iespaidīgajām, elpu aizraujošiem specefektiem pieblīvētajām kaujas ainām trešajā un piektajā sērijā, vienlaikus kritizējot uzkrītošus "caurumus" labo spēku stratēģijā. Piemēram, trešajā sērijā - iespaidīgajā kaujā starp dzīvajiem un mirušajiem - viegli bruņotie Dortraki jātnieki devās faktiski drošā nāvē pretī tūkstošu tūkstošiem miroņu. Emocionāli piesātinātā aina, kurā Dortraki degošie sirpji apdzisa tumsā, bija vizuāli un dramaturģiski izcila, jo kāpināja skatītājos bezcerības sajūtu. Taču šāds solis no militārās stratēģijas viedokļa bija neloģisks tāpat kā Džona Snova un Daenerisas Targārjenas juceklīgā lidināšanās uz pūķiem, kas bija dzīvo spēku stiprākais ierocis pret mirušajiem.

Foto: AP/Scanpix

Tāpat fanu dusmas izsauca piektā sērija, kurā "trakā karaļa" meita Daenerisa pēc uzvaras kaujā Karaļa ostā (King's Landing) nolēma atriebties Cersejai Lanisterei, nopostot Septiņu karaļvalstu galvaspilsētu un nogalinot neskaitāmus mierīgos iedzīvotājus - tā pati Daenerisa, kura savu valdīšanu sāka ar solījumiem atbrīvot vergus un cīnīties par nevainīgu cilvēku tiesībām un brīvību.

Interesanti, ka "Troņu spēles" noslēguma sezonas piektās sērijas negaidītāko pavērsienu jau pirms diviem gadiem pareģoja... multfilma "Simpsoni"! 2017.gada oktobrī iznākušajā "Troņu spēles" parodijsērijā pūķis nopostīja Springfīldas viduslaiku līdzinieci.

Pagājušogad vien ASV vairāk nekā 500 jaundzimušas meitenītes tika pie vārda Kalīsi (tā Dortraki dēvē savu karalieni), bet vēl 163 - par Daenerisu, liecina ASV Sociālās aizsardzības administrācijas dati. Vairāki no vecākiem, kas savus bērnus nosaukuši par godu Daenerisas tēlam, pēc piektās sērijas iznākšanas medijiem atzina, ka tagad viņiem par šo lēmumu esot pretrunīgas izjūtas.

Pat seriāla aktieri neslēpj zināmu neapmierinātību ar seriāla veidotāju lēmumiem. Cersejas Lanisteres lomas atveidotāja Lēna Hedija sacīja, ka sākumā viņai esot bijušas "divējādas" izjūtas par viņas varones nāves ainu, kurā viņa kopā ar dvīņubrāli un mīļāko Džeimiju tika aprakta zem Daenerisas nopostītās pils gruvešiem. Tomēr pēc sarunas ar dāņu aktieri Nikolaju Kosteru-Valdau, kurš seriālā spēlē Džeimiju, viņai aina esot sākusi šķist pārliecinošāka nekā sākumā. "Viņi pasaulē ienāca kopā un tā arī no tās aizgāja," Hedija skaidroja intervijā izdevumam "Entertainment Weekly".

Savukārt ziemeļīru aktieris Konlets Hils, kurš atveido nelabu galu ņēmušo Daenerisas padomnieku Varisu, sūdzējies par viņa varoņa mazo lomu seriāla pēdējās sezonās. "Es to uztvēru ļoti personiski," sacīja Hils.

Vietnē "Change.org" kāds sarūgtināts fans izveidojis petīciju ar nosaukumu "Pārfilmējiet "Troņu spēles" 8.sezonu ar kompetentiem scenāristiem". Pirms nedēļas izveidotā petīcija uzņēma apgriezienus trešdien, nepilnas diennakts laikā savācot nosprausto mērķi - 300 000 parakstu. Joprojām turpina parādīties tūkstošiem jaunu parakstu.

"Troņu spēles" producenti Deivids Beniofs un D.B.Veiss "parādījuši sevi kā nožēlojami nekompetentus scenāristus, kad viņiem nav iespējas balstīties uz oriģinālo materiālu - grāmatām", raksta petīcijas izveidotājs Dilans D.

"Šis seriāls pelnījis pēdējo sezonu, kas ir jēdzīga," viņš pieprasa. "HBO, pārsteidziet mani un izdariet to!"

Seriāls balstīts uz rakstnieka Džordža R.R.Mārtina grāmatām. Viņa sērijā "Dziesma par ledu un uguni" līdz šim iznākušas piecas grāmatas, kas katra atbilst vienai seriāla sezona. Sākot no sestās sezonas, sižetu galvenokārt sacer seriāla veidotāji, bet Mārtins pieaicināts kā konsultants.

"Troņu spēlē" rūpīgi nostrādāts ir viss - tērpi, specefekti un pat Septiņu karaļvalstu tautu izdomātās valodas, kuras ar visiem gramatikas likumiem un izrunu sacer valodnieki. Katra seriāla sērija izmaksā 15 miljonus dolāru. Taču 8.sezonā no fanu vērīgās acs nav paslēpušies vairāki seriāla veidotāju misēkļi.

Foto: Ekrānuzņēmums

Visvairāk apspriestā no tām - kafejnīcas "Starbucks" papīra kafijas krūzīte, kas itin nemaz neiederas Ziemmalas viduslaikiem līdzīgajā vidē.

Sansas Stārkas lomas atveidotāja Sofija Tērnere šovā "The Tonight Show Starring Jimmy Fallon" atklāja, ka pie šī incidenta esot vainojama aktrise Emīlija Klārka - pati karaliene Daenerisa.

Acīgākie fani telekanāla HBO mājaslapā pamanīja fotogrāfiju, kurā Džeimijam Lanisteram dīvainā kārtā ataugusi trešajā sezonā zaudētā roka, kuras vietā varonis valkā zelta protēzi.

Tomēr šāds kadrs piektajā sērijā neparādījās un, visticamāk, televīzijas kanāla mājaslapā kļūdaini parādījusies neapstrādāta fotogrāfija no filmēšanas laukuma, skaidro portāls "Buzzfeed".

Kaismīgas diskusijas fanu vidū raisījis arī Džona Snova uzticamā bērnības drauga - vilka Spoka - attēlojums. Viena no fanu teorijām ir tāda, ka Spoks "Troņu spēles" 8.sezonā iemontēts vien tad, kad filmēšana jau bija beigusies, jo neviens no pārējiem varoņiem, kas parādās vienā kadrā ar balto vilku, nekādi nereaģē uz viņa klātbūtni. Sociālajos tīklos fani atrod radošus veidus, kā virtuāli paglaudīt "labo puiku" Spoku.

"Troņu spēles" 8.sezonas pēdējās sērijas kaceklis:

Par spīti tam, "Troņu spēles" noslēguma sezona var lepoties ar fantastiskiem reitingiem. HBO platformās katru sēriju noskatījušies no 16 līdz 18 miljoniem cilvēku, bet fināla sērija varētu sasniegt jaunu rekordu.

Pēdējos gadus nav bijis seriāla, kas būtu tik populārs visā pasaulē, tāpēc "Troņu spēles" pēdējā sērijā būs sava veida ēras noslēgums. Un jāatzīst, ka man kā fanam tas būtu vilinoši - noskatīties vēl vienu pēdējo sezonu. Vai tā notiks? Diez vai, bet laiks rādīs.  

Raksts tapis sadarbībā ar LMT mājas viedtelevīziju.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu