Pirms dalības maratonā mediķi aicina nopietni izvērtēt savas spējas

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
"Lattelecom" Rīgas maratona dalībnieki 6km distancē.
"Lattelecom" Rīgas maratona dalībnieki 6km distancē. Foto: Evija Trifanova/LETA

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi visus, kuri svētdien, 19.maijā, piedalīsies "Tet" Rīgas maratonā, aicina nopietni izvērtēt savas spējas, spēkus un veselību iecerētās distances veikšanai, aģentūrai LETA norādīja dienesta pārstāve Ilze Bukša.

Pēc viņas paustā, tā kā brīvdienas solās būt krietni siltākas nekā šobrīd ierasts, jāatceras, ka fiziska slodze karstā laikā paaugstina veselības riskus, tostarp var saasināties hroniskā kaite, par sevi atgādināt nesenā slimošana vai, pietiekami nepadzeroties ūdeni un organismam zaudējot šķidrumu, sākties ķermeņa pārkaršana. Šī iemesla dēļ mediķi aicina ikvienam rūpēties par to, lai skrējiens būtu veselībai saudzīgs un drošs.

NMPD mediķi atgādina - ja personai pēdējā laikā bijusi kāda saslimšana vai trauma, rūpīgi jāpārdomā dalību skrējienā, jo, iespējams, organisms vēl nav atguvies, tāpēc par gatavību skriet vēlams konsultēties ar savu ārstu.

Tāpat mediķi rekomendē vismaz pāris dienas pirms skrējiena parūpējies par mierīgāku režīmu, labu miegu un atpūtu. "Ja skriesi pēc nakts ballītes un nesagatavojies, riskē maratona noslēgumu pavadīt slimnīcā," uzsvēra mediķi.

Bukša norādīja, ka mediķi aicina skrējiena rītā izpildīt ātru veselības testu, pārbaudot vai nav paaugstināta ķermeņa temperatūra, saaukstēšanās simptomu, nogurums, sāpēs, kā arī pārliecināties, vai naktī cilvēks pietiekoši izgulējies, uzņēmis pietiekami daudz šķidruma un lietojis pareizu uzturu.

Mediķi aicina cilvēkus arī skrējiena laikā savus spēkus vērtēt atbildīgi, tostarp izvēlēties savai gatavībai atbilstošu skriešanas tempu, un nepieciešamības gadījumā skriet lēnāk vai pāriet uz iešanu. NMPD atgādina, ka karstā laikā arī daudz vairāk jādzer ūdens.

Savukārt, ja skrējiena laikā pasliktinās pašsajūta, nevajadzētu "par katru cenu" sasniegt finišu. "Ieklausies savās sajūtās un laikus ej malā, lai atveldzētos un atpūstos," aicina mediķi.

Tāpat, ja skrienot personā sāk just diskomfortu, tostarp parādās nespēks, vājums, galvas reibšana, redzes miglošanās, līdzsvara traucējumi, galvassāpes, spiedoša sajūtu krūtīs vai elpas trūkums, nekavējoties jāpārtrauc skriet un jāvēršas pie mediķiem.

NMPD aicina ieklausīties arī trases malā esošajos veselības uzraugos, ja tie iesaka pārtraukt skriešanu.

Bukša informēja, ka maratona laikā mediķi dežūrēs vairākās vietās. Uz vietas atradīsies sešas NMPD brigādes, tostarp reanimācijas brigāde. Tāpat medicīnisko palīdzību varēs saņemt arī pirmās palīdzības postenī un NMPD mediķu teltī, kas atradīsies finišā zonā.

Savukārt pie ūdens ņemšanas vietām dežūrēs un trasē ar velosipēdiem līdzi skrējējiem dosies brīvprātīgie, topošie ārsti, kuri vēros skrējējus, lai savlaicīgi pamanītu tos, kuriem, iespējams, nepieciešama atpūta, atveldzēšanās vai mediķu palīdzība.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu