Turcijas ārlietu ministrs: No Krievijas iepirktās pretgaisa sistēmas kontrole būs vienīgi Turcijas rokās (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu
Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu Foto: Paula Čurkste/LETA

No Krievijas iepirktās S-400 pretgaisa aizsardzības sistēmas kontrole pēc tās saņemšanas būs vienīgi Turcijas rokās, tiekoties ar Ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (JV) uzsvēra Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu.

Rinkēvičs preses konferencē neslēpa, ka Turcijas ārlietu ministram paudis bažas saistībā ar pretgaisa aizsardzības sistēmas S-400 iepirkumu no Krievijas.

Savukārt Čavušolu uzsvēra, ka šādu lēmumu Turcija pieņēmusi, jo līdz šim no NATO dalībvalstīm tai nav bijusi iespēja pirkt šāda veida sistēmu.

Abi ministri kopīgā preses konferencē arī norādīja, ka apspriesta Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu šī brīža dažādā attieksme pret Turcijas virzību dalībai ES.

Rinkēvičs pauda, ka sakarā ar vairāku valstu pausto nostāju šajā jautājumā ir iespējams runāt par dubultajiem standartiem, taču tas nepalīdzētu veicināt ES paplašināšanās procesu. Tāpat Rinkēvičs atzinīgi vērtēja Turcijas līdzšinējos panākumus iekšpolitisko reformu ieviešanā.

Savukārt Čavušolu sacīja, ka negatīvi viedokļi par Turcijas dalību ES galvenokārt nav saistīti ar kritērijiem, kas valstij vēl jāizpilda. "Iebildumi bijuši dažādi, un tiem bijuši arī dažādi iemesli. Viens no tiem - nevēlēšanās dalīt varu ar Turciju," sacīja Turcijas ārlietu ministrs.

Saistībā ar Latvijas un Turcijas divpusējām attiecībām, abi ministri pauda viedokli, ka iespējams veicināt ekonomisko sadarbību, īpaši tūrisma nozarē.

Kā ziņots, ASV pirmdien paziņoja, ka aptur visas piegādes un sadarbību ar Turciju iznīcinātāju F-35 programmā pēc tam, kad Turcija uzstāja uz Krievijas ieroču sistēmas pirkšanu.

ASV pēc vairākus mēnešus ilgiem brīdinājumiem paziņoja, ka Turcijas lēmums iegādāties Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmu S-400 nav savienojams ar atlikušo F-35 programmas daļu.

ASV amatpersonas ir paudušas bažas par to, ka NATO dalībvalsts Turcijas militāra sadarbība ar Krieviju var novest pie tā, ka Krievija iegūtu F-35 datus, lai uzlabotu S-400 precizitāti Rietumvalstu lidaparātu notriekšanai.

Pentagons paziņoja, ka ir sācis meklēt citus avotus F-35 detaļu ražošanai, kuras tika izstrādātas Turcijā.

Krievijas ieroču sistēmas iegāde ir ļoti neparasts solis NATO dalībvalstij.

Turcijas ārlietu ministrs Čavušolu pagājušajā nedēļā Turcijā tikās ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu un uzstāja, ka S-400 iegāde notiks.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu