Eksperts: NEPLP maldina sabiedrību, apgalvojot, ka konkursu uz LTV valdi prokuratūra atzinusi par atbilstošu likumam (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes dekāns Gundars Bērziņš (no kreisās) un Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta viceprezidents un vadītājs Latvijā Andris Grafs piedalās preses konferencē, kurā paziņo 2018. gada Latvijas vērtīgāko uzņēmumu TOP101 un prezentē prezentēs Baltijas vērtīgāko uzņēmumu TOP10.
Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes dekāns Gundars Bērziņš (no kreisās) un Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta viceprezidents un vadītājs Latvijā Andris Grafs piedalās preses konferencē, kurā paziņo 2018. gada Latvijas vērtīgāko uzņēmumu TOP101 un prezentē prezentēs Baltijas vērtīgāko uzņēmumu TOP10. Foto: Edijs Pālens/LETA

Nacionālās elektronisko plašsaziņu līdzekļu padome (NEPLP) maldina sabiedrību, apgalvojot, ka Ģenerālprokuratūra atzinusi NEPLP organizētā Latvijas Televīzijas (LTV) valdes konkursu par atbilstošu likumam, uzsvēra Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta vadītājs Latvijā Andris Grafs.

Viņš norādīja, ka Ģenerālprokuratūra nav vērtējusi to, vai NEPLP pareizi piemērojusi likuma normas, izstrādājot konkursa nolikumu un vadot atlases procesu. Ģenerālprokuratūra vērtēja, vai konkrētais kandidāts atbilda likuma prasībām un konstatēja, ka par LTV valdes priekšsēdētāju ievēlēts likuma prasībām formāli atbilstošs kandidāts. Vienlaikus Ģenerālprokuratūra norādīja uz virkni nepilnībām NEPLP konkursa norisē, tajā skaitā uz to, ka konkursa nolikums un izvērtēšanas process nerada pārliecību, ka no visiem pretendentiem valdes priekšsēdētāja amatā iecelta atbilstošākā persona.

Grafs atgādināja, ka arī Saeimas Juridiskais birojs iepriekš secināja, ka NEPLP LTV valdes konkursā nav vadījusies pēc atbilstošajām likuma normām, jo NEPLP vajadzēja piemērot ne tikai Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma normas, bet arī Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma normas.

"Līdz ar to nav pamata uzskatīt, ka publiski paustie apgalvojumi par konkursā pieļautajām nelikumībām izrādījušies nepatiesi," pauda Grafs.

Viņaprāt, NEPLP izveidotās konkursa komisijas sastāvs, kurā ar balsstiesībām ir tikai paši NEPLP locekļi, neatbilst Publikas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā noteiktajam, kas paredz pienākumu nominācijas komisijā iekļauj NEPLP un Pārresoru koordinācijas centra pārstāvjus, kā arī neatkarīgus ekspertus un, ja nepieciešams, novērotājus ar padomdevēja tiesībām. Tāpat NEPLP īstenotā kandidātu vārdu publiskošana Grafa ieskatā neatbilst Ministru kabineta noteikumiem, kas uzliek NEPLP pienākumu nodrošināt, ka kandidātu atlases un novērtēšanas procesā iegūtā informācija par pretendentiem netiek nodota vai izpausta trešajām personām.

Kā ziņots, Prokuratūra pārbaudē konstatējusi vairākas nepilnības LTV valdes konkursa nolikumā un kandidātu atlasē, par kurām informēta NEPLP, aģentūru LETA informēja prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska.

Pēc Latvijas Žurnālistu asociācijas iesnieguma sāktajā pārbaudē par LTV valdes atlasi konstatēts, ka LTV valdes priekšsēdētāja amatam izvēlētais Einārs Giels formāli atbildis Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma prasībām jautājumā par piecus gadus ilgu profesionālo pieredzi uzņēmumu vadībā. Vienlaikus prokurors konkursa nolikumā un kandidātu atlasē konstatējis vairākas nepilnības.

NEPLP uzskata, ka publiski paustie apgalvojumi par NEPLP organizētajā konkursā uz LTV valdi pieļautajām nelikumībām izrādījušies nepatiesi, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda padomē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu