Jauna teorija, kas skaidro noslēpumaino Voiniča manuskriptu (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Voiniča manuskripts.
Voiniča manuskripts. Foto: D.C.Atty, CC BY-SA 2.0

Daži pētnieki saka, ka nezināmā rakstu sistēmā sarakstītais, ilustrētais kodekss ir viduslaiku medicīnas rokasgrāmata. Tā sarakstīta saīsinātā latīņu valodā un paredzēta sievietēm. Citi atkal saka, ka tā nav patiesība, un manuskripts ir sarakstīts senā turku valodā, turklāt poētiskā stilā. Vai arī kodekss sarakstīts senajā korniešu valodā, bet varbūt senebreju valodā, jo tajā skaidri attēlotas ebreju sievietes, kas veic mazgāšanās rituālus. Kad runājam par Voiniča manuskriptu, jautājumu vienmēr ir bijis vairāk nekā atbilžu.

Iespējams, vienīgā lieta par acīmredzami kodēto 15. gadsimta manuskriptu, kas glabājas Jeila Universitātē, par ko akadēmiķi, kriptogrāfi un entuziasti ir vienisprātis, ir tā, ka mistērija, kas ieskauj Voiniča manuskriptu, ir patiešām grūti izskaidrojama.

Ar krāšņajām ilustrācijām papildinātais teksts, šķiet, ir sarakstīts rakstu sistēmā, kas reprezentē īstu valodu, tomēr, ko tas viss nozīmē?

Britu akadēmiķi tagad paziņojuši, ka Voiniča manuskripts ir terapeitiska rokasgrāmata, ko sen zudušā protoromantisma valodā radījušas mūķenes priekš Aragonas karalienes Marijas no Kastīlijas.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Romance Studies”, pētnieki spriež, ka manuskripts ir informācijas par dziedniecības augiem, terapeitiskajām vannām un astroloģiju sakopojums. Manuskripta mērķauditorija ir bijušas sievietes, kuras vēlas uzlabot savu garīgo un fizisko veselību.

Pētnieki uzskata, ka rakstu sistēma, kādā manuskripts sarakstīts, ir nevis šifrs, bet gan īsta valoda (proto-Romance), kas eksistējusi kodeksa radīšanas brīdī.

Lai arī daži uzskata, ka Voiniča manuskripts ir radīts 20. gadsimtā, lai apzināti maldinātu cilvēka prātus, tomēr ar oglekļa datēšanas metodi noskaidrots, ka tas rakstīts uz 15. gadsimtā izgatavota papīra.

Tiesa, arī jaunā teorija daudzu viduslaiku ekspertu vidū tiek uztverta visai skeptiski.

“Piedodiet, draugi, “protoromantisma valodas” ideja ir aplama,” vietnē Twitter rakstīja pētniece Feigina Deivisa.

Tomēr pētnieki aicina citus ekspertus, izmantot jauno pētījumu kā pamatu tālākai mistērijas atrisināšanai un manuskripta pilnīgai iztulkošanai.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu