Fotoekskursija: Parīzes Dievmātes katedrāle mēnesi pēc ugunsgrēka

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

2019.gada 15.aprīlis - diena, kad visa pasaule asarām acīs bezpalīdzīgi vēroja, kā deg Parīzes Dievmātes katedrāle. 800 gadus senajā kultūras piemineklī sākusies gatavošanās renovācijai. TVNET piedāvā ielūkoties, kā tagad izskatās katedrāles iekšienē.

Caur nodegušo jumtu katedrālē iespīd saules stari.

Virs katedrāles arkām nostiepti tīkli, kas noķers gruvešus un pasargās renovācijā iesaistītos strādniekus un robotus, vēsta "New York Post".

Foto: Reuters/ScanPix

Ar robotu palīdzību no katedrāles tiks izvākti apdegušie koka gabali un gruveši. Tos analizēs policija, cerot iegūt jaunus pavedienus par to, kā izcēlās ugunsgrēks.

Pašlaik izmeklētāji uzskata, ka pie ugunsgrēka varētu būt vainojams īssavienojums.

Francijas kultūras ministrs Franks Rīsters trešdien sacīja, ka ēka vēl nav pietiekami droša, lai tajā sāktu atjaunošanas darbus.

Foto: Reuters/ScanPix

Ieejot katedrālē, strādniekiem jāvalkā aizsargtērpi un regulāri jāveic asinsanalīzes, lai pārbaudītu svina līmeni. Kā vēstīts iepriekš, katedrāles jumta svina pārklājuma dēļ tās laukumā un tuvējās ielās krasi pieaugusi svina koncentrācija.

Nākamajā dienā pēc ugunsgrēka ap katedrāli tika konstatēta tik augsta svina koncentrācija, kas 32 līdz 65 reizes pārsniedz Francijas veselības dienesta noteikto normu.

Foto: Reuters/ScanPix

Pašlaik katedrāle, ko kādreiz apmeklēja 14 miljoni cilvēku gadā, ir slēgta. To apsargā policija.

Pēc Parīzes Dievmātes katedrāles ugunsgrēka Francijas miljardieru vidū sākās sacensība par dāsnāko ziedojumu tās atjaunošanai, un iesaistījās arī citi ziedotāji. Līdz šim katedrāles renovācijai saziedots vairāk nekā miljards eiro.

Francijas prezidents Emanuels Makrons izvirzījis ambiciozu mērķi - atjaunot katedrāli piecu gadu laikā. Eksperti gan uz šo solījumu raugās skeptiski, jo tam, visticamāk, vajadzēs daudz vairāk laika.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu