Šaurā alas koridorā atrasti 14 tūkstošus gadu seni cilvēku pēdu nospiedumi (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Pirms aptuveni 14 tūkstošiem gadu piecu baskājainu cilvēku grupa – divi pieaugušie, viens pusaudzis un divi bērni – ložņāja pa alu sistēmu Itālijā, aiz sevis atstājot unikālus pēdu nospiedumus.

Kā vēstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “eLife”, lai izgaismotu savu ceļu, vēlā akmens laikmeta cilvēki dedzināja priežu zaru saišķus, kuru atliekas arī atrastas alā.

Alas griesti brīžiem bija tik zemi, ka senajiem pētniekiem bija jāvirzās uz priekšu rāpus. Pateicoties tam, zinātnieki ieguva pirmos tik senus pēdu un plaukstu nospiedumus, kas atstāti, cilvēkam atrodoties rāpus stāvoklī.

Par to, ka šajā Itālijas alā akmens laikmetā saimniekojuši cilvēki, zinātnieki zina kopš 20. gadsimta 50. gadiem, tomēr tikai tagad ar jaunu tehnoloģiju palīdzību viņiem izdevās izpētīt alas koridorā atrastos pēdu nospiedumus.

Kopumā alā ir 180 pēdu nospiedumi, kas ļāva zinātniekiem noskaidrot, kas tieši notika tajā akmens laikmeta dienā. Ņemot vērā pēdu atšķirīgos izmērus, zinātnieki secināja, ka alā atradās pieci cilvēki: trīs un sešus gadus veci bērni, aptuveni 11 gadu vecs pusaudzis un divi pieaugušie. Viņi visi bija ar basām kājām un, iespējams, pilnīgi kaili. Pēc 150 metriem no alas ieejas, šie cilvēki sastapās ar alas sašaurinājumu un devās tajā ierindā, kuras pašās beigās atradās trīs gadus vecais bērns.

“Viņi gāja ļoti tuvu alas sienai, kas ir arī dzīvnieku vidū izplatīts drošības pasākums, kad jāorientējas slikti apgaismotās un nepazīstamās vietās,” izdevumam “Live Science” komentēja zinātnieks Marko Romano.

Kad alas griesti bija vairs tikai 80 centimetru augstumā, senie cilvēki metās četrrāpus, mīkstajā māla grīdā, atstājot pēdu un plaukstu nospiedumus.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu