Būs skatāma brīvdabas izrāde par ”Čikāgas Piecīšiem”

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Čikāgas Piecīši

Režisors – Valdis Lūriņš. Lomās -  Mārtiņš Egliens, Mārtiņš Brūveris, Ieva Sutugova, Inita Sondore, Ginta Krievkalna, Rolands Beķeris, Marģers Eglinskis. Hoereogrāfs – Kārlis Božs. Producente – Laila Ilze Purmaliete.

Šovasar skatītājus priecēs jauna brīvdabas izrāde, kurā skatītāji varēs tikties ar leģendārajiem “Čikāgas piecīšiem”viņu jaunības laikā. Izrāde ir veidota kā muzikāla  vīzija, kurā populāri aktieri un dziedātāji ar sirsnību un lielu pietāti rādīs to kādi bija un kādi varēja būt “Čikāgas piecīši”, kad viņi uzsāka savu muzikālo darbību. Izrādes pamatā ir Alberta Legzdiņa atmiņu stāstījumi no grāmatas “Čikāgas piecīšu piedzīvojumi” un “Čikāgas piecīšu” populārākas dziesmas. 

Daudz “Čikāgas piecīšu” dziesmu ir foklorizējušās un joprojām skan kopīgās sadziedāšanās reizēs - “Līgo, māmiņ!”, “Es redzēju bālēliņu”, “Ir septiņi no rīta”u.c.. Daudzi varbūt nemaz nezin, ka “ Vecpiebalgas ūdensrozes”arī ir Alberta Legzdiņa dziesma, kā arī jestrās “Mans brāļa dārzs”. “Kurpniekzeļļi”, “Hei laili” , “Made in Latvia”un neskaitāmas citas dziesmas.

Izrādes veidotāji ir parūpējušies, lai dziesmu muzikālais noformējums būtu ļoti kvalitatīvs, tā veidošanā iesaistīti lieliski mūziķi – Jānis Kalniņš (solo ģitāra), Aigars Grāveris (basģitāra), Uģis Krūskops (sitamie instrumenti), un Raimonds Macats (mutes ermoņikas).

Šogad aprit 30 gadi kopš “Čikāgas piecīšu” atgriešanās Latvijā 1989.gadā ar slaveno koncertu Mežaparka estrādē – tā bija pirmā reize, kad Latvijas iedzīvotāji dzīvē tikās ar iemīļoto grupu. “Čikāgas piecīšu” izpildītās dziesmas jau gadiem bija ārkārtīgi populāras Latvijā, kaut arī neviens nebija redzējis, kā izskatās dziedātāji un pat nezināja, kā viņus sauc. Nelegālie “Čikāgas piecīšu” ieraksti klejoja un tika pārrakstīti neskaitāmas reizes, līdz plates un magnetofona lentas vārda pilnā nozīmē juka ārā un kļuva caurspīdīgas no spēlēšanas.

Nepārvērtējama ir Alberta Legzdiņa nozīme “Čikāgas piecīšu” pastāvēšanā. Viņš izkopa īpašu humorpilnu grupas koncertēšanas stilu. Tie būtībā nebija koncerti, bet izrādes ar dziesmām un humora skečiem, kuros vienmēr skanēja aktuāli, nevienu neaizskaroši joki, par kuriem visi zināja, ka tādi būs un tos ļoti gaidīja.

Izrādes režisors Valdis Lūriņš: –“Tā ir sanācis, ka savā laikā Alberts Legzdiņš man piedāvāja veidot izrādi par Čikāgas piecīšiem”. Laiks ir izdarījis savas korekcijas, un Alberta Legzdiņa vēlēšanās īstenojas tagad. Izrādē noteikti būs arī šodienas aktualitātes, jo Čikāgas piecīši” vienmēr prata būt aktuāli un to mēs saglabāsim savā izrādē. Es ļoti ceru, ka šī izrāde būs interesanta gan jauniešiem, gan vecākajai paaudzei, kura atcerēsies to laiku un varbūt paši sajutīsies jauni. ”

Šarmantā Alberta Legzdiņa tēlā iejutīsies Mārtiņš Egliens, kurš pats ir ļoti atraktīvs aktieris ar izteiktu spēju sadarboties ar publiku. Viņš ļaus skatītājiem izbaudīt “Čikāgas piecīšu” jokus un gaisotni. Mārtiņš Brūveris kļūs par Armandu Birkenu un valdzinās skatītājus ar savu apbrīnojamo balss tembru liriskajās dziesmās. Janīnas Ankipānes šarmu un muzikalitāti iznesīs dziedātāja Ieva Sutugova. Lorijas Vudas tēlā iejutīsies dziedātāja Ginta Krievkalna vai Dailes teātra aktrise Inita Sondore . Marģers Eglinskis atveidos gan Uldi Ievānu, gan Uldi Streipu, kuri abi bija izcili joku meistari grupā. Vēl izrādē skatītāji varēs tikties ar Ilmāru Dzeni, ko atveidos Liepājas teātra dziedošais, lieliskais aktieris Rolands Beķeris. Ilmārs Dzenis pašos pirmsākumos ir dziedājis “Čikāgas piecīšos”, taču vēlāk bijis spiests pārcelties uz Floridu, kur sāka pats savu mūziķa karjeru. Izrādē kā Larisa Mondrusa uzmirdzēs Ginta Krievkalna. Jāpiebilst gan, ka Larisa Mondrusa emigrēja no Latvijas gan krietni vēlāk un viņai nav nekādā sakarā ar “Čikāgas piecīšiem”, tomēr arī viņas dziesma “Svešā zemā stādu rozes” ir tautā ļoti populāra un piederīga tā laika notikumiem, tāpēc skatītājiem būs interesanti tikties arī ar viņu.

VIDEO.

Informācija un biļetes. 

Izrādes notiek:

Pirmizrāde - Rojas jaunajā estrādē 5.jūlijā, 

7.jūlijā Valmierā, 13.jūlijā Madonā, 28.jūlijā Tukumā,  2.augustā Saldū,  3.augustā Kuldīgā,  4.augustā Jelgavā,  16.augustā Ulbrokā,  17.augustā Kandavā, 18.augustā Cēsīs, 23.augustā Bauskā, 24.augustā Smiltenē, kā arī citur Latvijā.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu