Pārsteidzoši, bet blaktis ir tikpat senas, cik dinozauri

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Blakts
Blakts Foto: AFP/SCANPIX

Zināms, ka blaktis cilvēkus mocījušas un asinis no tiem sūkušas kopš ļoti seniem laikiem, tomēr kas to būtu domājis, ka blaktis pasaulē mājo tikpat sen, cik dinozauri. Tā noskaidrots jaunā pētījumā.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Current Biology”, rakstīts, ka blaktis ir aptuveni 100 miljonu gadu seni radījumi. Tas ir gandrīz par divām reizēm senāk, nekā zinātnieki uzskatīja iepriekš.

Blaktis pastāvēja jau laikā, kad zemi bradāja karaliskais tiranozaurs, tiesa, ir maz ticams, ka blaktis uzdrošinājās mieloties ar baisā dinozaura asinīm. Tas ir tāpēc, ka šie kukaiņi parasti barojas no dzīvniekiem, kuri mīt ligzdās vai alās, savukārt dinozauri nekad nepiekopa šādu dzīvesveidu.

Foto: Steffen Roth

Pētnieki pašlaik vēl nav īsti droši, kas bija blakšu upuri pirms miljoniem gadu, tomēr šis pētījums pierādīja, ka blaktis neradās līdz ar cilvēku.

“Tas, ka kukaiņi, kas tagad reizēm sastopami mūsu gultās, radās pirms vairāk nekā 100 miljoniem gadu, parāda blakšu evolūcijas vēsturi daudz sarežģītāku, nekā uzskatīts iepriekš,” komentēja pētījuma autori.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu