ES būs pilnvaras noteikt sankcijas par kiberuzbrukumiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienība (ES) piektdien nolēma pieņemt pilnvaras, kas ļaus noteikt sankcijas ārpus bloka esošām juridiskās un fiziskām personām, kas būs veikušas kiberuzbrukumus.

ES ministri sanāksmē Briselē nolēma, ka bloks varēs iesaldēt aktīvus un noteikt iebraukšanas aizliegumu personām, kompānijām un valstu institūcijām par tādu uzbrukumu īstenošanu.

ES "Padome apstiprināja noteikumus, kas ļauj ES noteikt mērķētus ierobežojošus pasākumus, lai atturētu kiberuzbrukumus un reaģētu uz tiem", teikts bloka paziņojumā.

Tajā norādīts, ka sankcijas tiks izvērtētas, ja kiberuzbrukumam būs bijusi būtiska ietekme uz tā mērķi.

Lēmuma nolūks ir veicināt ES institūciju, kompāniju un personu aizsardzību pret, kā raksturoja kāds diplomāts, pasaulē pieaugošo kiberuzbrukumu "mērogu un nopietnību".

Jaunās tiesību normas, kā informēja diplomāti, noteic, ka ES dalībvalstīm ar vienbalsīgu lēmumu ir iespēja noteikt sankcijas pēc tam, kad kiberuzbrukums ir sasniedzis likumā noteikto būtiskas ietekmes slieksni.

Piemēram, valstis izvērtēs ekonomiskās un citas darbības, pamatpakalpojumu, būtisku valsts funkciju, sabiedriskās kārtības vai drošības pārrāvuma mērogu vai nopietnību, paskaidroja diplomāti.

Tiks pārbaudīts cilvēku un ES dalībvalstu skaits, kuru skāris kiberuzbrukums, kā arī nozagtās naudas, intelektuālā īpašuma un datu apmērs.

ES diplomāti žurnālistiem sacīja, ka jaunās normas attieksies arī uz trešo pušu īstenotiem uzbrukumiem vēlēšanām.

Tāpat ES valstis analizētu, cik daudz uzbrucējs ar savu rīcību ir panācis.

Diplomāts no Nīderlandes žurnālistiem teica, ka tādas pilnvaras "ir liels solis", lai veidotu drošāku kibertelpu.

"Esam pieredzējuši, ka pasaulē pieaug kiberuzbrukumu mērogs un nopietnība," sacīja ES diplomāts. "Kaitnieciski spēlētāji apdraud ES drošību," viņš piebilda.

Jaunās normas ir "skaidrs signāls, ka ES vēlas un spēj radīt sekas par bezatbildīgu rīcību kibertelpā," viņš teica.

Tāpat kā ASV izlūkošanas dienesti, arī ES amatpersonas īpaši uzsver draudus, ko rada dezinformācija un vēlēšanu sistēmu uzlaušana, ko īsteno Krievija.

ES līderi oktobrī aicināja izstrādāt tiesību normas, kas ļautu noteikt sankcijas pret kiberuzbrukumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu