Lietuvas zaļzemnieku padome izsaka uzticību premjeram Skvernelim

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis
Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis Foto: EPA/Scanpix

Lietuvas valdošās Zemnieku un zaļo savienības padome piektdien izteikusi uzticību premjeram Sauļum Skvernelim un nolēmusi neaiziet no valdības koalīcijas pēc 26.maijā gaidāmās prezidenta vēlēšanu otrās kārtas un Eiropas Parlamenta vēlēšanām, lai gan partijas līderis Ramūns Karbauskis iepriekš pieļāva tādu iespēju.

Kā žurnālistus informējis zaļzemnieks, ekonomikas un inovāciju ministrs Virgīnijs Sinkevičs, uzticības izteikšanu premjeram piektdien aizklātā balsošanā atbalstījuši 69 no 73 padomes locekļiem, kas piedalījās balsojumā, viens biļetens bijis sabojāts, bet trīs partijas biedri balsojuši pret Skverneli.

Balsojums notika pēc paša Skverneļa iniciatīvas.

Iepriekš gan Karbauskis, gan Skvernelis tika teikuši, ka grib pārbaudīt, vai partijas padome viņiem uzticas, taču jautājums par Karbauski piektdien netika apspriests - to padome gatavojas pārcelt uz nākamo sēdi.

Kā izteicies Sinkevičs, viņaprāt, izvirzīt jautājumu par partijas uzticēšanos Karbauskim nav iemesla.

Pirms Lietuvas prezidenta vēlēšanu pirmās kārtas gan zaļzemnieku līderis, gan premjers apgalvoja, ka partija aizies no valdības koalīcijas, ja tās virzītais prezidenta amata kandidāts Skvernelis neiekļūs vēlēšanu otrajā kārtā. Pats Skvernelis, kurš prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā ar 19,58% balsu palika trešais un neiekļuva otrajā kārtā, paziņoja, ka 12.jūlijā, kad tiks inaugurēts jaunais prezidents, atstās savu amatu.

Līdz ar jaunā prezidenta stāšanos amatā valdībai jānoliek pilnvaras. Pagaidām nav skaidrs, vai Skvernelim tiks uzticēts veidot jauno valdību, vai arī viņš pats atstās amatu.

Tomēr otrdien zaļzemnieku parlamenta frakcija pauda atbalstu premjeram un nolēma palikt valdības koalīcijā. Savukārt Skvernelis paziņoja, ka par savu amatu lems pēc jaunā prezidenta ievēlēšanas.

Provizoriskie dati liecina, ka svētdien notikušajā Lietuvas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā no deviņiem kandidātiem visvairāk balsu saņēmusi bijusī finanšu ministre Ingrīda Šimonīte (31,31% balsu), kuru izvirzīja parlamenta opozīcijā esošā partija "Tēvzemes savienība - Lietuvas Kristīgie demokrāti", un ekonomists Gitans Nausēda (30,94% balsu), kurš startēja kā neatkarīgais kandidāts. 26.maijā viņi sacentīsies prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā.

Kā pēc padomes sēdes paziņojis Karbauskis, par iespējamo atbalstu kādam no abiem kandidātiem zaļzemnieki lems nākamnedēļ pēc partijas Seima frakcijas tikšanās ar pašiem kandidātiem un viņu vēlēšanu štābiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu