Desmit vietas, ko aplūkot Muzeju naktī

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Lita Krone/LETA

Sestdien, 18. maijā, notiek ikgadējā Muzeju nakts - šogad iespējams paviesoties 190 dažādās vietās visā Latvijā. Šīgada vienojošā tēma ir "Tālavas taurētājs" - atzīmējot Neatkarības cīņu simtgadi. Lūk, desmit interesanta pieturvietas. Pilna Muzeju nakts programma muzeju-nakts.lv.

Atgādinām, ka Muzeju nakts tradīcija aizsākusies 1999. gadā Francijā. Pasākuma mērķis ir ar muzejiem arī iedzīvotājus, kas ikdienā tos neapmeklē. Ik gadu muzeju apmeklējumu veicinošajos pasākumos Latvijā iesaistās arvien lielāks muzeju skaits, tāpat Muzeju nakts aktivitātēs piedalās arī teātri, izstāžu zāles, bibliotēkas un citi sabiedriskās dzīves veidotāji.

VECRĪGA

1. IZSTĀDE UN IZLAUŠANĀS SPĒLE "BĒGĻU GAITĀS"

Norises laiks 19:00 – 1:00

Kur? Latvieši pasaulē – muzejs un pētniecības centrs, Kalēju iela 57 (2. stāvā)

Foto: Publicitātes foto.

Izstādes ietvaros būs apskatāmi dažādi priekšmeti un dokumenti, ko ģimenes ņēma līdzi bēgļu gaitās 2. Pasaules kara laikā. Notiks arī izlaušanās spēles "Bēgļu gaitā" demonstrēšana un ieskats mūsdienu bēgļu realitātē, izmantojot virtuālās realitātes brilles.

2. MUZEJU NAKTS RĪGAS PILĪ

Norises laiks 18:00 – 24:00

Kur? Latvijas Valsts prezidenta kanceleja, Pils laukums 3

Foto: Evija Trifanova/LETA

Muzeju nakts ietvaros būs atvērta Rīgas pils restaurētā priekšpils daļa. Apskatīt varēs Ģērboņu zāli, Svētku zāli, Balto zāli, kā arī citas telpas. Apmeklētājiem jārēķinās, ka pie ieejas pilī tiks veikta drošības pārbaude, tāpēc līdzi neiesaka ņemt lielizmēra somas, dzīvniekus, metāla priekšmetus un pārtikas produktus.

3. LATVIJAS SPORTISTI BALTIJAS BRĪVĪBAS CEĻĀ

Norises laiks 19:00 – 1:00

Kur? Latvijas Sporta muzejs, Alksnāja iela 9

Foto: Evija Trifanova/LETA

Sporta draugiem un citiem interesentiem ir iespēja apmeklēt izstādi par latviešu olimpiešiem, kas veltīta Latvijas un sporta simtgadei. Pasākuma laikā tiks demonstrēta dokumetālā filma "Latvijas sportisti cīņā par Latvijas neatkarību". Uz vietas būs iespēja satikt Baltijas ceļa dalībniekus, kuru dzīve saistīta ar sportu.

CENTRS

4. RADOŠS CEĻOJUMS LAIKĀ UN TELPĀ – KLAUSIES. SKATIES. SAJŪTI

Norises laiks 20:00 – 00:00

Kur? Latvijas Kultūras koledža, Bruņinieku iela 57

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Apmeklētājiem tiks piedāvāts baudīt ar literatūru, deju un glezniecību saistītas performances. Neiztrūks luminiscējoši gaismas efekti, ēnu spēles, kā arī muzikāls priekšnesums zem klajas debess.

5. DABAS VAIROGI

Norises laiks 19:00 – 1:00

Kur? Latvijas Dabas muzejs, K. Barona iela 4

Foto: Zane Bitere/LETA

Dabas draugiem noteikti interesēs kādus vairogus sevis aizsardzībai izmanto dzīvnieki. Uzzināt būs iespējams arī par dabas vairogiem, iesaistoties aktivitātēs meža sajūtu zālē. Apmeklētāju plūsma tiks kontrolēta un pēdējie apmeklētāji ielaisti 00:30.

PĀRDAUGAVA

6. PAJAUTĀ MUITNIEKAM!

Norises laiks 18:00 – 23:45

Kur? Muitas un nodokļu vēstures muzejs, Kalnciema iela 6, 112.telpā (1.stāvā) Rīgas Tehniskās universitātes Inženierekonomikas un vadības fakultātes ēkā

Foto: Ieva Lūka/LETA

Muitas muzejs Muzeju naktī piedalīsies pirmo reizi. Apmeklētāji varēs uzdot jautājumus muitas darbiniekiem un iepazīties ar muitas kontrolē izmantotajiem tehniskajiem līdzekļiem. Tāpat klātienē varēs vērot, kā ikdienas darbā tiek meklētas narkotiskās vielas un kontrabandas cigaretes.

7. SALA, KURA SVILPO

Norises laiks 14:00 – 23:00

Kur? Žaņa Lipkes memoriāls, Mazais Balasta dambis 9

Foto: Ieva Čīka/LETA

Ķīpsalā norisināsies vairāki pasākumi, kas saistīti ar šīs salas iepazīšanu caur vēstures prizmu. Būs orientēšanās spēle, radošās darbnīcas bērniem, jūras vilku meistarklase un pat svilpšanas sacensības. Pašā vakarā tiks demonstrēta Dāvja Sīmaņa filma "Tēvs nakts" ar sarunu pirms seansa.

ĶEKAVAS NOVADS

8. CAUR PURVU TAURE SKAN

Norises laiks 14:00 – 21:00

Kur? Baložu kūdras muzejdzelzceļs, Dārzu iela 14a, Ķekava

Foto: Evija Trifanova / LETA

Baložu kūdras muzejdzelzceļš dienas garumā rīkos izbraucienus ar kūdras bānīti līdz purvam un fabrikai. Brauciena laikā varēs redzēt kūdras laukus un ieguves tehniku, kā arī apkārt esošo industriālo vidi. Vilciens 5 vagonu sastāvā kursēs reizi 20 minūtēs par ziedojumiem (rekomendētais ziedojums 2 EUR/pers.). Brauciena sākums - Baložos, Bērzu ielas galā, 175 m no krustojuma ar Dārzu ielu.

SIGULAS NOVADS

9. CĪŅĀ PAR LATVIJAS VALSTI. 1919. GADS MORĒ

Norises laiks 18:00 – 24:00

Kur? Mores kauju muzejs, "Kalna Kaķēni", Mores pagasts

Foto: Zane Bitere/LETA

Tiem, kuri laiku vēlās pavadīt ārpus Rīgas, brīvā dabā, būs iespēja brīvdabas teritorijā piedalīties atrakcijās, stafetēs, kā arī klausīties stāstos un dziesmās par armijas vienību cīņām pret Latvijas neatkarības pretiniekiem. Būs arī pavasara tēja un ekoloģisko saimniecību gardumi.

KULDĪGAS NOVADS

10. MUZEJU NAKTS KULDĪGAS NOVADA MUZEJĀ

Norises laiks 20:00 – 24:00

Kur? Kuldīgas novada muzejs, Pils iela 5, Kuldīga

Foto: Evija Trifanova/LETA

Folkloras un seno cīņu interesentiem tiks piedāvāti seno amatu, ieroču un bruņu demonstrējumi. Norisināsies arī šķēpmešana, cirvju mešana un citas aktivitāts. Arī bērniem pasākuma laikā būs ko darīt, jo paredzētas dažādas aktivitātes, piemēram, rokdarbu kopas radošā darbnīca.

Foto: "Muzeju nakts" garās apmeklētāju rindas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu