Austrālijā notiek parlamenta vēlēšanas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
16,5 miljoni Austrālijas pilsoņu ir aicināti piedalīties parlamenta vēlēšanās
16,5 miljoni Austrālijas pilsoņu ir aicināti piedalīties parlamenta vēlēšanās Foto: EPA/Scanpix

Austrālijā šodien notiek parlamenta vēlēšanas, ko ievadījusi spraiga priekšvēlēšanu cīņa starp pašreizējā premjerministra Skota Morisona pārstāvēto Liberālo partiju un opozīcijā esošajiem leiboristiem.

Sabiedriskās domas aptaujās vadībā izvirzījušies leiboristi, kuru līderis Bils Šortens varētu kļūt par jauno premjeru.

Morisons nāca pie varas pirms nepilna gada pēc iekšējā apvērsuma valdošajā Liberālajā partijā, un viņam nav bijis viegli pārvarēt sašķeltību starp partijas mēreno spārnu un nacionālistiem.

Arī priekšvēlēšanu kampaņā viņš startējis praktiski solo. Vairāki viņa ministri ir demisionējuši vai bijuši tik politiski toksiski, ka Morisons pats no viņiem distancējies.

Pēdējās aptaujās Šortens un viņa sabiedrotie izvirzījušies par vienu līdz diviem procentpunktiem priekšā valdošajai liberālo koalīcijai, un viņiem varētu izdoties izcīnīt vairākumu parlamentā.

Taču vēlēšanu iznākumu ir grūti prognozēt, jo Austrālijā, līdzīgi kā daudzviet citur Rietumos, dzīves dārdzība un pieaugošā nevienlīdzība grāvusi uzticību karjeras politiķiem un tradicionālajām partijām.

Austrālijas parlamenta vēlēšanās kandidē daudzi autsaideri, sākot no zaļi domājošiem konservatīvajiem un beidzot ar populistiem un galēji labējiem, tostarp miljonārs Klaivs Palmers, kurš solījis "padarīt Austrāliju atkal dižu". Viņam, domājams, izdosies izcīnīt vietu Senātā.

Dalība vēlēšanās Austrālijā ir obligāta, un šis aspekts, domājams, nāks par labu kandidātiem, kas nepārstāv tradicionālās partijas.

Šortena popularitātes reitings ir aptuveni 39%, bet Morisona- 44%. Morisonam ir izdevies samazināt leiboristu pārsvaru pār Liberālo partiju, taču vēlēšanu cīņa būs sīva.

51 gadu vecais Morisons, kuru atbalsta Rūpertam Mērdokam piederošie konservatīvie mediji, šonedēļ brīdināja austrāliešus, ka leiboristu ekonomikas politika novedīs pie nodokļu un īres maksu paaugstināšanās un samazinās darbavietu skaitu.

"Es priecāšos, ja šīs vēlēšanas būs par to, kādu līderi jūs vēlaties. Mani vai Bilu Šortenu - Bilu, kuru jūs nevarat atļauties, vai mani par premjerministru, kurš atbalsta austrāliešu čaklos, godīgos centienus," pavēstīja Morisons.

Šortens ir solījis ierobežot nodokļu atvieglojumus bagātajiem un palielināt valsts izdevumus daudzās sfērās.

Viņa izredzes kļūt par premjerministru var būt atkarīgas no vēlēšanu rezultātiem Kvīnslendā un viņa dzimtajā Viktorijas štatā, kur leiboristi izvirzījušies vadībā pārliecinošāk un kur priekšvēlēšanu kampaņā būtisks bijis klimata izmaiņu jautājums.

Valdības skeptiskā nostāja klimata izmaiņu jautājumā var negatīvi atspēlēties vēlēšanu rezultātos, jo vairāk nekā puse aptaujāto valsts mēroga pētījumā pauduši viedokli, ka valstij draud ārkārtas situācija vides un klimata jomā un šajos jautājumos nepieciešama aktīvāka politika.

Taču fakts ir, ka Austrālijas ekonomika pēc 27 gadu pieauguma sākusi stagnēt, un, lai kurš arī nāktu pie varas, viņam, visticamāk, būs jārēķinās ar lēnāku ekonomikas izaugsmi un bezdarba pieaugumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu