Seksuālo minoritāšu tiesību ievērošanas situācija Latvijā joprojām vissliktākā ES (26)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Baltijas praida 2018" gājiens, lai aktualizētu lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un interseksuāļu kopienas cilvēktiesību jautājumus. Ilustratīvs attēls
"Baltijas praida 2018" gājiens, lai aktualizētu lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un interseksuāļu kopienas cilvēktiesību jautājumus. Ilustratīvs attēls Foto: Zane Bitere/LETA

Lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) tiesību ievērošanas situācija Latvijā joprojām ir vissliktākā Eiropas Savienībā (ES), secināts jaunākajā seksuālo minoritāšu tiesību aizstāvju organizācijas "ILGA Europe" novērtējumā "Rainbow Europe 2010" par LGBT tiesību stāvokli Eiropā.

Organizācija vērtē seksuālo minoritāšu tiesību ievērošanu skalā no 0 līdz 100%, kur 0 vērtējums nozīmē būtiskus cilvēktiesību pārkāpumus LGBT tiesību jomā, bet 100% - pilnīgu līdztiesību un cilvēktiesību ievērošanu.

Seksuālo minoritāšu tiesību situāciju Latvijā organizācija novērtējusi ar 17%, un šis rādītājs pēdējo gadu laikā nav būtiski mainījies. Lietuva šajā pētījumā ieguvusi 23%, bet Igaunija - 35%.

Lai uzlabotu situāciju, "ILGA Europe" Latvijai rekomendē likumos un politikā, kas paredzēta cīņai ar naida runu, minēt arī seksuālo orientāciju, dzimuma identitāti un dzimuma pazīmes. Tāpat organizācija Latvijai rekomendē ieviest normatīvus, lai atzītu un aizsargātu viendzimuma pārus, piemēram, paredzēt partnerattiecību reģistrāciju.

Zems rādītājs LGBT tiesību ievērošanas jomā arī citām ES valstīm, piemēram, Polija ieguvusi 18%, Bulgārija - 20%, Rumānija - 21%. Tāpat nedaudz virs 20% pētījumā ieguvušas tādas valstis kā Kipra, Lietuva, Itālija un Čehija.

Visaugstākos rādītājus, kuri pārsniedz 60%, ieguvušas tādas valstis kā Francija, Beļģija, Luksemburga, Lielbritānijae, Dānija, Spānija, Portugāle, Somija, Zviedrija un Malta, kura pētījumā ieguvusi visaugstāko rezultātu - 90%.

Rezultātu, kas ir robežās no 30% līdz 40%, ieguvušas tādas valstis kā Slovākija, Igaunija un Slovēnija. Savukārt rezultātu, kas ir no 40% līdz 50%, ieguvusi Vācija, Nīderlande, Īrija, Grieķija, Ungārija, Horvātija un Austrija.

Ikgadējā "Rainbow Europe" pētījumā tiek vērtēta situācija Eiropā LGBT tiesību jautājumos. Katru gadu pētījumā tiek atjaunota "Varavīksnes karte" un "Varavīksnes indekss", kurā tiek analizēta katras dalībvalsts izaugsme LGBTI tiesisko jautājumu risināšanā. Papildus "Rainbow Europe" tiek iekļauts gada pārskats par katras valsts nacionālā līmeņa ieguldījumu savas LGBTI kopienas labklājībā.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu