Austrieši pieprasa ārkārtas vēlēšanas (1)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Uzraksts uz plakāta: "Šī valdība ir korumpēta"
Uzraksts uz plakāta: "Šī valdība ir korumpēta" Foto: AP/Scanpix

Vīnes centrā sestdien sapulcējušies vairāki tūkstoši cilvēku, kas reaģējot uz skandālu, kurā iesaistīts galēji labējās Brīvības partijas (FPOe) līderis Heincs Kristiāns Štrahe, pieprasa ārkārtas vēlēšanu izsludināšanu.

Saskaņā ar policijas aplēsēm federālās valdības nama priekšā sapulcējušies divi līdz trīs tūkstoši cilvēku.

Kā ziņots, Pēc atklātībā nonākušā videoieraksta, kurā viņš šķietami piedāvā piekļuvi valsts iepirkumiem apmaiņā pret politisku atbalstu, Austrijas vicekanclers Štrahe sestdien paziņojis par savu atkāpšanos.

Par atkāpšanos paziņojis arī FPOe parlamenta frakcijas vadītājs Johans Gudēnuss, kurš arī piedalījies skandalozajā sarunā.

Štrahe pavēstīja, ka savu demisijas rakstu kancleram Sebastianam Kurcam viņš jau iesniedzis sestdienas rītā, lai tādējādi glābtu no sabrukuma valdošo koalīciju, kuru veido Kurca pārstāvētā konservatīvā Tautas partija (OeVP) un Štrahes vadītā Brīvības partija.

Pagaidām tomēr nav skaidrs, vai valdības krīze, kas izcēlusies tikai nedēļu pirms Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, novedīs arī pie valdošās koalīcijas sabrukuma, vai arī vienīgi pie Štrahes demisijas.

Paredzēts, ka publiski Kurcs par savu nostāju paziņos vēlāk sestdien.

Lai gan Štrahe noliedzis, ka būtu jebkādā veidā pārkāpis likumu, viņš atzinis, ka ticis iesaistīts "ārkārtīgi apkaunojošā dzēruma incidentā".

Piektdien vācu žurnāls "Der Spiegel" un laikraksts "Sueddeutsche Zeitung" publiskoja slepeni uzņemtu videoierakstu, kurā redzams, kā neilgi pirms 2017.gada Austrijas parlamenta vēlēšanām Štahe tiekas ar kādu sievieti, kura uzdodas par Krievijas oligarha radinieci.

Sarunā, kurā piedalās arī Štrahes partijas biedrs un FPOe parlamenta frakcijas vadītājs Johans Gudēnuss un kas notikusi kādā villā Spānijai piederošajā Ibisas salā, politiķis piedāvā krievietei investēt Austrijā un iegūt kontroli pār visvairāk lasīto austriešu tabloīdu "Krone Zeitung".

Štrahe norādījis, ka jaunie īpašnieki varētu izdarīt izmaiņas laikraksta redakcijas sastāvā, lai sniegtu FPOe atbalstu priekšvēlēšanu kampaņā.

Apmaiņā pret to sievietei tiktu nodrošināta piekļuve publiskajiem iepirkumiem.

Kā vēsta vācu izdevumi, Štrahe sarunas laikā norādījis, ka "Krone Zeitung" redakcijā pretestības nebūtu, jo "žurnālisti ir lielākās padauzas pasaulē".

Sarunas gaitā Štrahe arī izteicies, ka vajadzētu daļēji privatizēt Austrijas sabiedrisko raidorganizāciju ORF, un paudis vēlmi pārveidot Austrijas mediju vidi, lai situācija tajā vairāk līdzinātos kaimiņos esošajai Ungārijai.

Brīvības partija pastāvīgi apsūdzējusi ORF aizspriedumainā attieksmē pret sevi.

Štrahe sarunā arī ļāvis noprast, ka daži "ļoti bagāti" cilvēki caur kādu labdarības organizāciju viņa partijas kampaņai ziedojuši no 500 000 līdz pat diviem miljoniem eiro un ka šie ziedojumi nav reģistrēti Austrijas publisko tēriņu uzraudzības institūcijā (Rechnungshof - RH).

Starp šādiem ziedotājiem Štrahe nosaucis ieroču ražotāju Gastonu Gloku, miljardieri Heidi Gesu-Hortenu un austriešu azartspēļu uzņēmumu "Novomatic".

Tomēr visi minētie nolieguši jebkādus šādus ziedojumus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu