Aizdomas, ka rīdzinieku nodokļu nauda tērēta iespaidīgai "Saskaņas" priekšvēlēšanu kampaņai (45)

CopyLinkedIn Draugiem X
Nils Ušakovs
Nils Ušakovs Foto: Ieva Makare/LETA

“Saskaņas” priekšvēlēšanu konsultants no Vācijas Lucs Meiers (Lutz Meyer) partijai ieteicis, kā sastādīt vēlēšanu sarakstus, un bijis autors idejai par melnbaltajiem portretiem uz autobusiem, ziņo LTV raidījums “de facto”. Šādu informāciju pirms kāda laika publiski klāstījis “Saskaņas” politiķis Andrejs Klementjevs.

“De facto” žurnālisti norāda, ka no raidījumam pieejamas informācijas ir secināms – visticamāk, Angelas Merkeles 2013. kampaņas veidotājs Meiers bija “Saskaņas” kampaņas “smadzenes”. LTV” rīcībā ir kāda pirms vēlēšanām notikusi sarakste, kur Meiers sevi prezentē kā “Saskaņas” kampaņas veidotāju. Viņš arī nofilmēts kopā ar Nilu Ušakovu īsi pirms vēlēšanām - laikā, kad Rīgas mērs apmeklēja Berlīni. Turklāt Meiers bija ieradies uz “Saskaņas” vēlēšanu nakts pasākumu.

LTV jau ziņoja, ka vienlaikus ar darbu pie “Saskaņas” kampaņas Meiera firmām bija noslēgti līgumi ar “Rīgas tūrisma attīstības biroju” (RTAB) par Rīgas reklamēšanu ārvalstīs, piemēram, par tūrisma semināra rīkošanu. Līgumi ir bijuši līdz pat 50 000 eiro vērti, bet kopējā summa, ko Meiers varētu būt saņēmis no Rīgas domes nodibinājuma, - ap 300 000 eiro.

Raidījums secina, ka Rīgai bija jābūt popularizētai Vācijā, Zviedrijā un Spānijā – tieši šajās valstīs Meiera kompānijai ir sadarbības partneri. Taču publiski nav atrodama informācija par to, ka šajās valstīs tiešām notikušas lielas Meiera veidotas Rīgas reklāmas kampaņas. RTAB līgumus ar Meiera firmām savā arhīvā atrast nevarēja.

“De facto” norāda - ja tā arī neatradīsies pierādījumi tam, ka Meiera firmas ir veidojušas 300 000 eiro vērtas Rīgas reklamēšanas kampaņas, varēs pieļaut, ka Rīgas nodokļu maksātāju nauda, iespējams, viņam maksāta par darbu pie “Saskaņas” priekšvēlēšanu kampaņas.

Meieru atpazīst gan “Saskaņas” Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs, gan partijas premjera amata kandidāts Vjačeslavs Dombrovskis – pirms vēlēšanām lobists redzēts fotosesiju laikā un “Saskaņas” birojā Spīķeros. Taču abi vairs neatceras, kurš tieši veidoja Saeimas kampaņu un kā par to tika maksāts.

“Uz to laiku es tikko atnācu uz “Saskaņu”, Saeimas priekšvēlēšanu kampaņā piedalījās vairāki desmiti, ja ne simti cilvēku,” intervijā LTV skaidroja Dombrovskis.

Līdzīgu atbildi sniedza Urbanovičs: “Es neesmu ne ar vienu slēdzis līgumu, nedz arī viņus realizējis.”

Raidījums pieļauj, ka Meieram uzmanību pievērsis arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). Šonedēļ kratīšanas notika ne tikai Rīgā - likumsargi viesojās arī Meiera uzņēmumu birojos Vācijā, Spānijā, Zviedrijā. Truklāt “De facto” ir zināms, ka šonedēļ saistībā ar izmeklēšanu KNAB viesojās pie “Saskaņas” arī Saeimā.

Par “Saskaņas” priekšvēlēšanu kampaņu bija atbildīgs no amata atstādinātais Rīgas mērs Nils Ušakovs, savukārt viņa sievas Ivetas Strautiņas-Ušakovas vadītais domes priekšsēdētāja birojs vismaz formāli uzrauga RTAB. Nedz Ušakovs, nedz Strautiņa-Ušakova uz “de facto” jautājumiem neatbildēja. Kopš pirmdienas Ušakovs Rīgas domē nav redzēts, bet Strautiņa-Ušakova nākamajā dienā pēc KNAB darbinieku viesošanās aizgāja trīs nedēļu atvaļinājumā.

RTAB valdes priekšsēdētāja Vita Jermoloviča un darbiniece Ingūna Priedīte pagaidām ir vienīgās aizdomās turētās KNAB kriminālprocesā. “De facto” zināms, ka kratīšana šonedēļ notikusi arī Jermolovičas mājās un vēl viena valdes locekļa, Maksima Tolstoja miteklī.

Komentāri (45)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu