Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: līderu duets un sekotāju svīta

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
RFS futbolisti
RFS futbolisti Foto: Futbola klubs RFS/Facebook

Latvijas "Optibet" futbola virslīgā izveidojusies divvadība - čempions "Riga FC" tomēr panāca līderi RFS, un tagad redzēsim, cik ilgi komandas ies "soli solī". Nākamajā kārtā "Riga FC" gan nespēlēs, un tāpēc duets var izjukt jau drīz, taču virtuāli tas saglabāsies, un turklāt 1. jūnijā abi līderi tiksies savā starpā jaunu zālāju ieguvušajā "Skonto" stadionā.

Trešajā un ceturtajā vietā spītīgi turas "Valmiera Glass ViA" un BFC "Daugavpils", taču jau sāk veidoties cieša līderu sekotāju svīta - trešo vietu no 7. vietas šķir tikai 5 punkti un arī komandas, kuras pašreiz ieņem abas pēdējās vietas, jau pēc pāris spēļu kārtām var atrasties turnīra tabulas vidusdaļā.

Pirmo uzvaru Aleksandra Starkova vadībā guva FK "Liepāja", ar 1:0 pārspējot FK "Jelgava". Liepājnieki nebija uzvarējuši sešās spēlēs pēc kārtas (kopš 9. aprīļa!), savukārt jelgavnieki nebija zaudējuši piecās spēlēs pēc kārtas.

Šis duelis bija ar savu zemtekstu - pirmo reizi viens pret otru bija Starkovs un Pahars jeb treneris pret savu bijušo audzēkni, jo tieši Starkova vadībā Pahars izauga par izlases spēlētāju un futbolistu, kurš aizbrauca iekarot (un iekaroja) Anglijas Premjerlīgu. Šoreiz uzvarēja skolotājs.

Starkovs ir noilgojies pēc darba un tas Liepājas komandai nāks tikai par labu, jo pieredzējušajam trenerim tā nav tikai vieta, kur var nopelnīt vai atkal pievērst sev uzmanību, bet gan vieta, kur viņš grib un var paveikt kaut ko vērtīgu. Pēc pirmās uzvaras un trijās spēlēs tikai pirmajiem gūtajiem vārtiem ir pāragri vērtēt Starkova devumu. Pieredzējušais treneris ir apmierināts ar iespējām, kas viņam ir, un ar komandu, kas ir viņa rīcībā, - tā ir komanda, ko var izveidot par krietni spēcīgāku.

Liepājniekiem trūkst uzbrucēja-vārtu guvēja jeb tā sauktā bombardiera. Uzbrucēji komandā, protams, ir - Dans Spetaru, Lukass Delgado, Vladislavs Kozlovs, arī uzbrūkošie pussargi Ilariu un Mate Vacadze, jaunie uzbrucēju no pašu rezervēm, bet nav spēlētāja, kurš regulāri gūtu vārtus (pašreiz uzbrucēju rēķinā ir tikai 3 vārti uz visiem) - tāda, kādi savulaik bija Dobrecovs, Katasonovs, Grebis, Karlsons, Vaļskis, Rimkevičs, Rakels… Vai tā ir uzbrucēju vaina - tas Starkovam jānoskaidro pēc iespējas ātrāk.

Beidzot guva vārtus RFS, pat veselus divus, taču - atkal neuzvarēja. Jau trešo spēli pēc kārtas. Šoreiz 2:2 ar "Mettu". Klibo iespēju izmantošana, jo šajā spēlē RFS varēja gūt vismaz piecus vārtus. No otras puses - "Metta" kārtējo reizi apliecināja, ka ir nepiekāpīga komanda un meklē savu iespēju līdz pēdējām sekundēm.

Atrada arī šoreiz, un Lukmans Zakari kompensācijas laikā (vajadzētu papētīt, cik vārtu šosezon jau ir gūts pēdējā minūtē un kompensācijas laikā) guva vienus no skaistākajiem vārtiem šajā sezonā.

Čempionam "Rīga FC" pēc neveiksmes Valmierā kaut kas bija jādara, un mačā Daugavpilī sākumsastāvā laukumā izgāja tikai trīs futbolisti, kas sāka maču Valmierā, - Armands Pētersons, Filipi Brisola un Tomislavs Šaričs, bet vārtos bija nomināli trešais numurs Nils Toms Puriņš (savulaik pazīstamā handbolista Āra Puriņa dēls). Šāds galvenā trenera pienākumu veicēja Mihaila Koņeva solis un ātri gūti divi vārti deva pārliecinošu uzvaru - 3:0. Vai čempions atgriezies uz uzvaru ceļa? Atbildēt vēl pāragri.

Vai Koņevs paliks galvenā trenera vietā? Nav ne jausmas… Runā, ka galvenā trenera meklējumi notiek, taču pagaidām bez sekmēm, un tas arī neizbrīna - kurš gan gribēs nākt tikai līdz sezonas beigām, turklāt ar lielu risku, ka jebkurā brīdī vari tikt atlaists?

Jau piecas spēles pēc kārtas nevar uzvarēt FK "Ventspils" - šoreiz 2:2 savā laukumā ar Valmieras komandu. Valmieriešiem tā bija pirmā spēle šajā sezonā uz dabīgā laukuma, taču viņi ātri pielāgojās un mājiniekiem, nevis viesiem vajadzēja glābties no zaudējuma. Pēc galvenā trenera maiņas, kaut arī jaunais galvenais bija iepriekšējā asistents, tomēr jāpaiet kādam laikam, kamēr sakārtosies komandas spēle.

Vērojot spēles un turnīra tabulu, prātā ienāca kāda doma - proti, vai tikai tie mūsu "biezie" klubi negaida, kad "mazie" paši klups un kritīs? Var arī nesagaidīt.

Jau nākamajā spēļu kārtā gaida jaunas intrigas. Piemēram - ko Valmiera spēs likt pretī viesos RFS un kas sagaida "Liepāju" mačā Rīgā ar "Mettu'?

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu